Welkome zege voor Klinsmann tegen VS

Het Duitse voetbalelftal heeft gisteren in Dortmund het vriendschappelijk duel tegen de Verenigde Staten met 4-1 gewonnen. Voor het elftal van de felbelaagde bondscoach Jürgen Klinsmann was het een welkome zege na een turbulente periode.

Tegen een veredeld Amerikaans B-elftal, waarin acht basisspelers ontbraken, moest Duitsland toch tot na rust wachten om de score te openen. Het was Bayern-speler Bastian Schweinsteiger, vorige week vals beschuldigd in een omkoopzaak, die voor de 1-0 zorgde. In de slotfase scoorden ook Oliver Neuville, Miroslav Klose en Michael Ballack voor Duitsland.

De voorbereiding op de interland was allerminst vreedzaam verlopen. Na de 4-1 nederlaag enkele weken geleden tegen Italië in Florence keerde het Duitse publiek zich openlijk tegen Klinsmann. Ook Franz Beckenbauer, deze zomer organisator van het wereldkampioenschap in Duitsland, spaarde in de media zijn kritiek op de oefenmeester niet.

De Duitse voetbalbond DFB probeerde de Duitse fans gunstig te stemmen door hun vrije toegang te verlenen tot de training van de nationale ploeg, dinsdag in Dortmund. Maar daar kreeg het elftal vooral een kille ontvangst. Amper achtduizend Duitse voetballiefhebbers kwamen opdagen om de trainingssessie bij te wonen. In november vorig jaar waren in Keulen nog twintigduizend toeschouwers aanwezig geweest bij een openbare training.

De sfeer in het stadion was tijdens de training wel braaf, maar zeker niet vriendelijk. Enkele toeschouwers droegen een spandoek met de boodschap '110 % Anti Klinsi.' Voor de training werd teammanager Oliver Bierhoff ten overstaan van de halfvolle West-Tribune geïnterviewd. Hij sprak lovend over het Duitse publiek en hij beloofde voor gisteravond goed voetbal. Hij oogste slechts een mager applausje.

Tijdens de training werden de spelers ook regelmatig uitgefloten. Het publiek in Dortmund is kwaad omdat Klinsmann de populaire Borussia Dortmund-speler Christian Wörns niet meer in de nationale selectie wil opnemen. Herhaaldelijk hieven de fans gezangen aan waarin ze Klinsmann beledigden en Wörns prezen.