WAT DOEN DE KINDEREN?

Tegelmuur

Dansen

Kinderen die van dansen en vrolijke muziek uit Kaapverdië houden kunnen zaterdag 25 maart terecht bij theater Evenaar voor een muzikale reis naar Kaapverdië met verhalen, muziek en dans door Mocho Chocolata Kidsjam.

Mocha Choclata Kidsjam Kaapverdië op za 25 maart om 13u en 14u30 in theater Evenaar, Willemskade 25, Rotterdam. Kaarten 2,50 euro res 010-2707172.

Naar kunst kijken

Kinderen kijken en maken kunst heet de kindercursus die op vier zaterdagmiddagen in het Frans Hals Museum in Haarlem wordt gegeven. De eerste zaterdag is 25 maart waar met Rian Peeperkorn gekeken wordt naar een paar schilderijen in het museum. Daarna gaan kinderen zelf aan de slag om een eigen kunstwerk te maken, dat daarna wordt ingelijst. Elke week is er een ander thema: voor 1 april: apen zoeken op schilderijen en er zelf één schilderen. 15 april: tulpengekte; een tulpenbol had in de 17de eeuw soms de waarde van een huis, kinderen gaan zelf tulpen maken. 22 april: het gebouw van het Frans Hals Museum wordt bekeken en daarna wordt er in de binnentuin getekend. Inschrijven voor de hele cursus kan, maar per zaterdag aanmelden ook.

Kinderen kijken en maken kunst voor 7 t/m 11 jaar op za 25 maart, 1, 15 en 22 april van 14-16u in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem. Deelname 10 euro per keer incl materiaal en limonade. Res 023-5115794 of franshalsmuseum@haarlem.nl

Afvalwater volgen

Van 27 t/m 31 maart verandert de Utrechtse rioolwaterzuiveringsinstallatie van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in een podium voor jeugdopera. Samen met 54 kinderen van de Utrechtse Rietendakschool nemen artiesten van de Yo! Opera Werkplaats de bezoekers mee op een muzikale tocht langs de weg die het rioolwater aflegt op de zuiveringsinstallatie. De operamakers en de kinderen hebben zich laten inspireren door de klanken en de geluiden van de zuiveringsinstallatie. Het resultaat is een voorstelling in de vorm van een muzikale wandeling, langs de weg die het afvalwater in de zuiveringsinstallatie aflegt; van stinkende smurrie naar schoon water…

De Opera is een van de voorstellingen van Tweetakt, een jeugdtheaterfestival met bijzondere voorstellingen van 25 maart t/m 2 april tussen 09-21u30 op verschillende locaties in Utrecht. Naast de voorstellingen zijn er performances, installaties en muziek. Het complete overzicht staat op www.tweetakt.net

Voorstellingen op ma 27 10u, wo 29 10u, do 30 10u en 13u en vr 31 maart. Kaarten res bij 030-7990084 of via www.tweetakt.net. Omdat de voorstelling op locatie is, vertrekken de bezoekers met een bus vanaf het Tweetakt festivalterrein op de Neude. De opera is geschikt voor iedereen van 9 t/m 99 jaar die goed ter been is. Inl www.yo-festival.nl , www.tweetakt.net en op www.destichtserijnlanden.nl

Sporten

Hans van der Meer heeft in heel Europa amateurvoetbal gefotografeerd. Hij kwam op de meest gekke plekken: verlaten industrieterreinen, tussen de koeien of op de top van een berg. Zondag 26 maart is er een sportworkshop waarbij eerst de expositie met zijn foto's in museum Boijmans Van Beuningen wordt bekeken om daarna van een foto, waarop kinderen zelf sporten, iets moois te maken. Dus niet vergeten een sportfoto mee te nemen.

Sportfotoworkshop op zo 26 maart 13-15u maart olv Hans van der Meer in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark, Rotterdam. Res (verplicht) via een mail naar educatie@boijmans.rotterdam.nl. Vergeet niet je naam, adres en telefoonnummer te vermelden en om welke kinderworkshop het gaat. Kosten €7,50 per kind. Inl 010-4419471.

Betegelen

Zondag 26 maart is de feestelijke slotdag van Paradijs & Co, expositie over Iran in het Tropenmuseum Junior, Amsterdam. Vanaf 12u speelt er muziek in de Familievleugel, om 12u30 begint het eerste juniorprogramma en om 15u het tweede. Op deze laatste dag mag iedereen, oud en jong deelnemen aan het programma dat normaal alleen bestemd is voor kinderen tussen de 6 tot en met 12 jaar. Aan het eind van het programma om 16u wordt de laatste tegel aan de tegelwand bevestigd. Sinds de opening van het juniorprogramma Paradijs & Co. over Iran is er door duizenden kinderhanden aan de tegelmuur gewerkt. Zij glazuurden ieder hun eigen tegel die na 10 uur in de bakoven aan de muur is bevestigd. De tegels samen vormen illustraties uit oude Iraanse verhalen en in de tegelworkshop zijn ze beschilderd met traditionele kleuren en paradijselijke motieven.

Junior Tropen Museum, Linnaeusstraat 2, Amsterdam op 26 maart van 12u30-16u. Inl 020 - 5688295 of www.tropenmuseum.nl.

Spelen

Woensdag 29 maart gaat de grootste speeltuin van Europa, de Linnaeushof in Bennebroek weer open voor het publiek. Dat betekent dat kinderen zich kunnen uitleven in de speeltuin met ruim driehonderdvijftig speeltoestellen en attracties: kabelbanen, trampolines, waterfietsen, motorskelters, funny-wheels, hobbelfietsen, minigolfbanen en een superglijbaan. Voor de echte durfals zijn er de Monorail, het elf meter hoge Piratennest, het Pioniersdorp en enorme luchtkussens.

Opening Linnaeushof, Rijksstraatweg 4, Bennebroek op wo 29 maart. Open 10-18u. Toegang €8. Inl www.linnaeushof.nl of 023-5847624.

Informatie over kinderactiviteiten sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl