Vrolijke schetsen

Heel lang had Den Haag slechts één folly - een weinig functioneel, pittoresk gebouwtje - maar wel een waar de stad apetrots op was. De tramlijn werd er een eeuw geleden zelfs voor omgelegd: iedereen moest de kiosk van Berlage op het Buitenhof zien. Pas in 2000 kreeg de folly gezelschap. Toen begon kunstcentrum Stroom zijn Fiets&Stal project, waarvoor inmiddels al dertien vormgevers, architecten en kunstenaars bewakingshuisjes hebben ontworpen.

Tentoonstelling FAT, All you can eat T/m 9 april in Stroom, Den Haag. Inl: www.stroom.nl

Een daarvan is het fietsenbewakingshuisje dat sinds 2003 in Scheveningen staat, een klein kasteeltje dat is ontworpen door het Britse architectenbureau FAT. De maquette van het gebouwtje staat in de dependance van kunstcentrum Stroom. Daar mocht FAT een tentoonstelling inrichten omdat de stalling onlangs in eigen land een prijs won voor beste publieke ontwerp. Er zijn foto's te zien van hun bouwprojecten, maar ook een paillettengordijn met kasteelprint, een barbieroze hartvormig ligbad, en kunststof silhouetten van Chippendale-stoelen.

Zijn dit architecten die liever kunstenaar spelen? Je vermoedt dat de amorf gedrapeerde landschappen grapjes zijn, maar een ervan is een serieuze maquette: de pastelkleurige landscapegarden 'Heerlijk Hoogvliet' is een voorstel om de Rotterdamse betonwijk om te toveren tot een soort Alice's Wonderland vol bootjes, follies en cartoonsculpturen.

Er schuilt wel een gevaar in dit soort gekke, nostalgische bouwkunst waar FAT zo van houdt. Dat bleek in de jaren tachtig toen postmodern citerende architecten worstelden met het succesvol uitvoeren van hun luchtige ideeën. Ontwerpschetsen met tierelantijntjes en cartoonfiguren hebben een ironische lichtheid die vaak verdampt bij de stolling in steen. Ook in de tentoonstelling van FAT hangen foto's van bouwprojecten met grof uitgevallen spitsbogengevels. Waarschijnlijk lagen daar veel lyrischer ontwerpen aan ten grondslag. Dus komt het aan op de praktijk: het kasteeltje aan de boulevard. Inderdaad is ook hier de uitwerking lomper dan op de vrolijke schetsen. Maar daar staat tegenover dat het werk heel goed past op deze plek. Het fort houdt zich prima tussen Bella's Swing Corner en de Mexicaanse grill.

Sandra Smets

Tentoonstelling

FAT, All you can eat

T/m 9 april in Stroom, Den Haag. Inl: www.stroom.nl

    • Sandra Smets