'Uiteindelijk gaan we terug'

De Letse Inta Kokina volgt een betaalde stage bij een onderzoeks- en adviesbureau. Op een werkvergunning moest ze een half jaar wachten. De andere Letten die weg wilden 'zitten allemaal in Ierland.'

Inta Kokina doet in Rotterdam een betaalde stage. Foto Dirk-Jan Visser (Foto: Dirk-Jan Viser / Rotterdam: 23-03-2006) De letse Inta Kokina iswerkzaam bij Ecorys. Visser, Dirk-Jan

'Nederlanders houden niet van buitenlanders', zegt de 23-jarige Inta Kokina uit Letland. 'Als ik vraag of ze Engels willen praten omdat mijn Nederlands slecht is, weigeren ze dat meestal.' Toch heeft ze het prima naar haar zin. 'De sfeer en de manier van denken zijn hetzelfde als in Letland, al zijn jullie misschien wat warmer.' En dat Nederlanders niet zitten te wachten op buitenlanders die geen Nederlands spreken, vindt ze niet gek. 'Dat is normaal. Net als Letland zijn jullie een klein land dus jullie willen je cultuur beschermen.'

Met een tewerkstellingsvergunning doet ze momenteel een betaalde stage bij een Rotterdams onderzoeks- en adviesbureau. De stage is onderdeel van de studie international business & management van de Hogeschool Inholland waarvoor ze in augustus vorig jaar naar Nederland kwam.

Het verkrijgen van de werkvergunning viel niet mee. Ze moest er een half jaar op wachten. 'Met medewerking van mijn opleiding viel het uiteindelijk te regelen, maar als je alleen bent, is het bijna onmogelijk.' En dat ze als volwaardig burger van de EU überhaupt zo'n vergunning nodig heeft om in Nederland aan de slag te gaan, vindt ze oneerlijk. 'Als je ziet dat mensen uit de oude EU-lidstaten zo aan de slag kunnen, voelt dat wel vervelend, ja.' Al kan ze er wel enig begrip voor opbrengen. 'Misschien dat anders iedereen uit Oost-Europa hierheen komt.'

Maar voor de Letten hoeven Nederlanders volgens Kokina niet bang te zijn. 'Wij zijn maar met weinigen. En de Letten die weg wilden, zijn al weg. Die zitten allemaal in Ierland.' Ook als Nederland de grenzen openstelt, zal dat volgens haar niet veranderen. 'Het leven in Ierland is goedkoper dan hier.'

De kans dat veel Polen naar Nederland trekken, acht ze veel groter. Maar ook daar hoeven Nederlanders zich volgens Kokina niet al te veel zorgen over maken. 'Polen is een groot land, dus dat merken jullie wel. Maar over vijf tot tien jaar is alles anders. Dan gaat het zo goed in Polen en Letland, dat ze allemaal weer teruggaan.' Zelf gaat ze eerder terug naar Letland. Als ze haar bachelor heeft behaald, studeert ze door voor master. Daarna lonken de carrièremogelijkheden in Letland. Kokina: 'Als je het slim aanpakt, is daar veel mogelijk de komende jaren.'

Eerst gaat ze komend weekeinde nog uit met medestudenten uit alle windstreken van Europa. Als ze daarover vertelt, klinkt ze als een echte Rotterdamse. 'Niet naar Amsterdam: teveel toeristen.'

    • Wilmer Heck