Topfilms festival Rotterdam op tournee

Elk jaar stuurt het Filmfestival een pakket prijswinnaars door het land onder de titel Tigers on Tour. Zo kunnen filmliefhebbers die niet naar het festival zijn geweest, kijken naar het beste uit de oogst van een fascinerend programma. Dit jaar gaan vijf films op tournee: Old Joy en Walking on the Wild Side, die elk een Tiger Award wonnen, Look Both Ways, de beste film volgens een jury van Nederlandse filmjournalisten, en twee prijswinnaars in de categorie korte film: de animaties Rabbit en Who I Am and What I Want.

De Australische Look Both Ways is een heel toegankelijke maar toch eigenzinnige film over een grote groep mensen die door toeval aan elkaar gekoppeld wordt en die zich ieder op hun eigen manier verhouden tot de doodsangst die een mens eigen is. Misschien heeft ze iets te veel constructies nodig om de verhalen aan elkaar te knopen, maar de debuterende regisseur Sarah Watts vlecht ze samen met een scala van technieken, die geestig en prettig-verwarrend werken.

Walking on the Wild Side van de Chinese regisseur Han Jie is even energiek, maar een verdere vergelijking gaat niet op. Hier hebben we te maken met een groepje deugnieten dat zich door een ongeluk ineens gedwongen voelt serieus het slechte pad op te gaan. Walking on the Wild Side past naadloos in de traditie van jonge rebellen, die reikt van Rebel Without a Cause tot aan Van god los.

Old Joy is de kalmste van de vertoonde speelfilms. De spanning is hier vrijwel onderhuids en komt zelfs aan het slot van de film niet tot een echte ontlading. Twee vrienden van vroeger, intussen flink volwassen geworden, gaan samen een weekendje wandelen in de ruige bergen van Oregon. De een is gearriveerd (baan, vrouw, kind op komst), de ander bepaald niet. Van meet af aan voel je dat van een gelukkige reünie geen sprake zal zijn. De enige vraag is dan of dit weekend een vergissing is of tijdverspilling, maar op een heel bijzondere manier is regisseuse Kelly Reichardt erin geslaagd de hele kwestie naar een hoger, rijker plan te tillen, waar de vragen fundamenteler zijn en de antwoorden minder een-dimensionaal.

Old Joy is van een uitzonderlijke subtiliteit, vooral door het acteren van Will Oldham (in het dagelijks leven beter bekend als muzikant) als de niet-gearriveerde Kurt en door de overweldigende natuur. Reichardt toont die weldadig vanzelfsprekend, nooit opschepperig, alsof we gewoon meewandelen en niet met open mond hoeven te kijken.

Tigers on Tour. Met: o.m. Old Joy, Walking on the Wild Side en Look Both Ways. Van 25 maart t/m 15 juli op tournee langs 27 steden.

    • Bas Blokker