Snelle buikvullers

Net een campagne begonnen om speed-koken als olympische sport op de kaart te krijgen, kan ik direct door naar de Paralympics. Enkel verstuikt. Dat blijkt in de speed-kokerij een ernstige blessure. Terwijl ik heen en weer hinkel tussen koelkast, aanrecht en fornuis, bedenk ik dat we de spelregels voor speed-koken-met-handicap moeten aanpassen. Zullen we zeggen vijf minuten extra?

Op www.nrc.nl/kokenetc hebben de eerste speed-kokers zich aangemeld. Van Petra de Hamer mag elke next-dag een speed-kookdag worden. Ze schrijft dat je aardappels snel kunt bereiden door ze, geschild en in kleine stukken, iets minder dan 5 minuten te koken en daarna op hoog vuur te bakken in een koekenpan met een klontje boter en een scheut olijfolie. Goed idee. Buikvullers zijn bij speed-koken het grootste obstakel. Aardappels hebben, wanneer je ze als geheel kookt, zeker 20 tot 25 minuten nodig. Nieuwe aardappels overigens iets korter dan oude.

De kooktijd van pasta varieert van kort tot korter en Aziatische noedels hoef je slechts enkele minuten te weken. Doordat je voor dat koken en weken wel een royale hoeveelheid water nodig hebt, gaat veel kostbare tijd zitten in het aan de kook brengen van het water. Wil je snel aan tafel? Loop dan direct vanaf de voordeur, met je jas nog aan, je sleutels en laptop in de hand, door naar het fornuis en zet een grote pan water op het vuur. Wat je ook gaat klaarmaken, het kokende water komt altijd van pas. Nog een tip: voeg pas zout aan het water toe wanneer het kookt. Zout verhoogt het kookpunt en dus duurt het langer voor je water kookt.

Rijst koken is lastig binnen een kwartier. Dat lukt hooguit met toverrijst, maar die is flauw en smakeloos. Ook daarvoor heb ik een speedy oplossing: kook dubbele porties rijst en vries de helft in. Je kunt de rijst zo uit de vriezer opwarmen in de magnetron.

Wat echt voor speed-koken lijkt uitgevonden, is instant-couscous. Toegegeven, je proeft het verschil met geduld gestoomde couscous, maar de instant is nog altijd goed te eten. Zeker als je hem opleukt met citroen en verse kruiden.

Voor 4 personen:

300 g instant-couscous

2 eetlepels olijfolie

rasp + sap van 1 onbesp. citroen

2 eetlepels amandelschaafsel, geroosterd in een hete koekenpan

handje verse kruiden zoals munt, dille of koriander, fijngehakt

Meng de couscous met de olijfolie, zout, peper, citroenrasp en 1 eetlepel sap in een kom. Schenk er een halve liter kokend water (daar heb je hem) over, dek de schaal af en laat de couscous 10 minuten wellen. Rul de couscous met een vork en meng er amandelschaafsel en kruiden door. Op smaak maken met zout, peper en citroensap. Met (diepvries)tuinbonen erdoor en merguez-worstjes erbij een compleet maal in 15 minuten.

Morgen in Koken etc een speed-recept van een lezer. Praat ook mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil