Regio keuze

Margriet de MOOR,auteur.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Bussum, 20 april 2005 Mentzel, Vincent

AMERSFOORT

Jan Wolkers Nav de tentoonstelling Jan Wolkers – hommage aan een dubbeltalent, houdt schrijfster Rosita Steenbeek op 28 maart (20u) een lezing over het literaire werk van Wolkers en spreekt ze over haar persoonlijke band met hem. Na de pauze gaat Steenbeek in gesprek met het publiek.

Rietveldpaviljoen De Zonnehof, Zonnehof 8. Kosten: € 10. Inl/res: 033-4633034 & www.dezonnehof.nl

DEN HAAG

Indische liedjes Prof. dr. Bert Paasman spreekt 26 mrt (14u) over Indische liedjes. Wat zongen de mensen in Nederland en in Indië? Welke liedjes dienden als propagandamateriaal om emigranten naar Indië te lokken en welke vooroordelen liggen er in de teksten besloten?

Stichting Het Indisch Huis, Javastraat 2-b. Inl 070-3462616 & www.hetindischhuis.nl

HAARLEM

Quality TimeTheatergroep Mugmetdegoudentand komt na Brünnhilde 40+, met het tweede door Joan Nederlof geschreven toneelstuk, met haarzelf en Marcel Musters in de hoofdrol.

Quality Time gaat over een dag uit het leven van een modern gezin met twee kinderen van 4 en 6 jaar oud. Uitgangspunt is het idee dat mensen - ouders - geen notie hebben van de werkelijkheid en louter hun eigen voorstellingen van de werkelijkheid steeds opnieuw beleven. Kinderen zijn gedwongen om in die schijnwerkelijkheid op te groeien.

Ook met Lineke Rijxman en Willem de Wolf.

T/m 25 maart Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

Salto Vitale Fotografe Rosa Verhoeve reisde voor haar serie Salto Vitale naar Ethiopië, een land dat ondanks de grote armoede een verrassend levendige jongerencultuur kent.

Verhoeve portretteerde er moderne dansers, acrobaten in jeugdcircussen en ambitieuze jonge musici, die allemaal vastbesloten zijn een bestaan op te bouwen als artiest. De fotografe werd voor deze serie bekroond met de eerste prijs in de categorie Kunst van de Zilveren Camera 2005.

T/m 16 april Vishal, Grote Markt 20, Haarlem. Di t/m za 11-17u, zo 13-17u. Inl: 023-5326856, www.devishal.nl

HILVERSUM

Wright Timo de Rijk, historicus op het gebied van meubel- en interieurvormgeving, verzorgt op 30 mrt (20u) een lezing nav de tentoonstelling: Dromen van Amerika, Nederlandse architecten en Frank Lloyd Wright.

Museum Hilversum, Kerkbrink 6. Kosten: 7,50, koffie en thee inbegrepen. Inl/res: 035-6292826 & www.museumhilversum.nl

KORTENHOEF

Margriet de Moor spreekt 30 mrt (20u15) over haar werk. Interview: Jeroen Vullings. Muzikale omlijsting: Jeugd Concerteert.

Oude Kerkje, Kortenhoefsedijk 168. Res: info@kunstaandedijk.nl & 06-30946840.

UTRECHT

Culturele Zondag Zondag 26 maart organiseren de Universiteit Utrecht en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht een culturele zondag in universiteitscentrum De Uithof. Met muziek en theater, maar ook rondleidingen, workshops, een modeshow, korte lezingen en een publiek debat. Er zijn 50 programmaonderdelen verzorgd door studenten en medewerkers van de hogeschool en universiteit. Mmv Herman Philipse (filosoof en universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht), Bas Heijne (schrijver en columnist NRC Handelsblad), Theo Brinkel (lid van de Tweede Kamer voor het CDA) en Marcel Sarot (hoogleraar theologie als wetenschapsgebied).

Entree gratis. Inl www.culturelezondagen.nl

Zocherwandeling

Zondag 26 maart organiseert het IVN een wandeling langs bijzondere bomen in het Singelplantsoen. De start is om 14u bij de muziektent op het Lepelenburg, eindpunt is het Ledig Erf. De wandeling duurt 1 1/2 tot 2 uur, deelname is gratis. Kinderen zijn welkom. Circa 150 jaar geleden werden de middeleeuwse stadswallen van Utrecht door Zocher omgetoverd tot een lommerrijk publiekspark. De gemeente Utrecht wil het park in de geest van Zocher herstellen.

Inl Inge Dekker 030-2960305