Regen op komst

Het rustige en droge weerbeeld van de afgelopen tijd wordt ingeruild voor wisselvallige condities. Dat betekent naast duidelijke vermindering in zonuren en de komst van regen, ook een opvallende 'verzachting'.

De middagtemperatuur kan komend weekeinde lokaal wel eens op 16 graden uitkomen. Vandaag was het beduidend kouder, maar de zon zorgde toch voor een lentegevoel. Voor het weerbeeld van de komende etmalen moeten we onze blik zuidwestwaarts richten. Vanuit die hoek (Frankrijk, Spanje, Portugal) wordt neerslag aangevoerd.

Vanavond is het nog droog en helder en koelt het in het noordoosten af tot rond het vriespunt. Tegen het ochtendgloren begint het in Zeeland en delen van Noord-Brabant te regenen en die neerslag verspreidt zich in de loop van de dag richting Groningen. Het lijkt nog de gehele ochtend droog te blijven in de noordoostelijke provincies. Vervolgens gaat het daar regenen, terwijl het in het zuiden en zuidwesten gaat motregenen.

De wind neemt aan de noordkust toe tot windkracht 5 (mogelijk even windkracht 6) en draait later vanuit het oosten naar het zuiden. Zaterdag en zondag passeren diverse buien (lokaal met onweer) en zal er her en der flink wat regen vallen.

Er zijn echter ook droge perioden, met een beetje geluk verloopt zaterdagmiddag deels droog. Als de zon er dan even tussendoor komt, kan het in het zuiden plaatselijk 15 of 16 graden worden.