PSV zakelijk naar finale

Na winst tegen AZ maakt PSV net als vorig jaar nog kans op titel en beker.

Hiddink was gisteren zowel binnen als buiten het veld de grote overwinnaar.

Michael Ball (links) feliciteert Timmy Simons na het eerste doelpunt van PSV. Beasley kijkt in de achtergrond toe. Foto Bas Czerwinski. 22-03-2006, PSV - AZ. TIMMY SIMONS, RECHTS VIERT ZIJN DOELPUNT MET MICHAEL BALL, MIDDEN, EN ERIC ADDO, LINKS FOTO BAS CZERWINSKI CZERWINSKI, BAS

Geheel volgens de huisstijl van Guus Hiddink plaatste PSV zich gisteren ten koste van AZ voor de eindstrijd van het nationale bekertoernooi. Achterin de boel dichthouden en geduldig wachten tot kan worden toegeslagen. Met dat recept heerst de ploeg al een paar seizoenen in de eredivisie. En tegen AZ stond de zakelijke spelopvatting wederom garant voor het gewenste resultaat. Na de 2-0 zege stond het weinig kritische publiek van PSV op de banken. Dat de wedstrijd vrijwel geen moment het aanzien waard was geweest, werd snel vergeten en vergeven.

PSV had dit keer iets meer tijd nodig dan gebruikelijk om de tegenstander de nekslag toe te dienen. Pas in de twaalfde minuut van de verlenging maakte Timmy Simons het eerste doelpunt. De Belg schoot een door Barry Opdam weggekopte bal van grote afstand langs doelman Henk Timmer. In de slotfase pikte Jefferson Farfán, na knullig verdedigen van Joris Mathijsen, ook nog zijn gebruikelijke doelpuntje mee.

Voor de rest was de halve finale tussen de nummers één en twee van de eredivisie het aanzien geen moment waard. AZ is onlangs afgestapt van de aanvallende speelwijze. Nu aan het einde van de rit de prijzen verdeeld worden, speelt de ploeg op resultaat. AZ wilde PSV volgens trainer Louis van Gaal ,,met eigen middelen'' verslaan. De ploeg uit Alkmaar kreeg maar één kans. Shota Arveladze verzuimde in de 83ste minuut het duel te beslissen.

PSV speelde zoals gebruikelijk risicoloos voetbal. Of zoals Hiddink het noemde ,,een zeer tactische wedstrijd''. De koploper uit de eredivisie gaf weinig tot niets weg, maar wist ook zelf amper een kans af te dwingen. In de reguliere speeltijd kwam de landskampioen niet veel verder dan een paar kleine mogelijkheden. Maar zoals gebruikelijk werd het geduld van PSV beloond. Het elftal van Hiddink stevent opnieuw op het kampioenschap af en kan net als vorig jaar de beker winnen.

Met een tweede 'dubbel' zou Hiddink als de 'meest succesvolle trainer ooit PSV kunnen verlaten. De technisch directeur én hoofdtrainer zinspeelt al maanden op een vertrek. Dit tot ergernis van Jan Timmer, voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Nadat de succescoach zich als bondscoach van Australië plaatste voor het WK in Duitsland, liet zijn zaakwaarnemer weten dat ,,Hiddink te groot was voor PSV''. Nog geen paar weken later liet Hiddink zich ontvallen dat hij geen ,,opbouwtrainer'' meer wenst te zijn. En nadat de FIOD een onderzoek naar hem instelde vroeg hij zich hardop af of Nederland nog wel het land was waar hij wilde blijven wonen.

Hoe vaker Hiddink tussen de regels door liet blijken dat hij wel weg wilde uit Eindhoven, hoe hardnekkiger de geruchten werden over belangstelling uit het buitenland. De 'wereldburger uit Varsseveld' werd genoemd als bondscoach van Engeland en Rusland. Hij ontkende de belangstelling niet. Zo voedde hij de speculaties over een mogelijk vertrek. Tot dusver liet Hiddink slechts weten dat voor zichzelf al een besluit genomen heeft. Na het duel tegen AZ liet hij nogmaals weten ,,op zeer korte termijn'' met nieuws over zijn toekomst naar buiten te zullen treden.

Gisteren werd duidelijk dat Hiddink in de publicitaire strijd met Timmer bij het publiek de grote favoriet is. In het stadion hingen spandoeken met teksten als 'Timmer Rot op' en 'Guus blijf thuus'. Voor Hiddink was er verbale steun. Zo wist de hoofdtrainer met tactische spelletjes zowel binnen als buiten het veld de avond als overwinnaar af te sluiten.

Doelpunten

Kaarten

Opstellingen

PSV AZ
2 0
Gespeeld op 22 maart
Toeschouwers 27.000
Scheidsrechter Wegereef
103' Simons 1-0
119' Farfán 2-0
Schaars, Jaliens
Gomes, Lucius, Addo, Alex, Ball, Culina (Aissati/46) Simons, Cocu (Värynen/115), Farfán, Vennegoor of Hesselink, Koné (Beasley/79) Timmer, Jaliens, J. Mathijsen, Opdam (De Zeeuw/105) De Cler, Landzaat, Van Galen (Koevermans/105), Schaars, Huysegems, Arveladze, Perez (Steinsson/105)

Rectificatie / Gerectificeerd

Bij de foto bij het artikel PSV zakelijk naar finale (23 maart, pagina 15) staat een verkeerd onderschrift. De PSV-speler links op de foto is niet DaMarcusBeasley maar Eric Addo.

    • Koen Greven