Protest Wit-Rusland zwakt af

Ondanks eerdere oproepen de tenten af te breken en naar huis te gaan in afwachting van de grote protestactie op zaterdag hebben gisteravond opnieuw aanhangers van de Wit-Russische oppositie in Minsk betoogd tegen het bewind van president Aleksandr Loekasjenko. Die werd zondag als president herkozen in verkiezingen die volgens waarnemers noch vrij, noch eerlijk waren.

Het aantal deelnemers aan de permanente betoging is wel teruggelopen, van tienduizend op zondagavond tot tweeduizend gisteravond. Na één uur 's nachts - als de laatste bussen rijden - loopt het aantal betogers terug tot enkele honderden.

Gisteravond stuurde de regering ambulances en een waterkanon naar het plein, kennelijk om de betogers te intimideren. Er gebeurde vervolgens niets. Een politiecommandant zei dat niet zal worden opgetreden tegen de 'pathetische' groep demonstranten.

Op het plein gaven betogers toe dat hun aantal terugloopt. 'Ons doel is de mensen wakker te schudden. Het probleem is dat ze zich niet willen opofferen, omdat ze denken dat een verandering onmogelijk is', zo zei een van hen.

Inmiddels zijn sinds zondag 150 demonstranten opgepakt en veroordeeld tot straffen van ongeveer twee weken wegens uiteenlopende vergrijpen, variërend van ordeverstoring tot vloeken. Ook heeft een aantal betogers een pak slaag gekregen van de politie.

Oppositieleider Aleksandr Milinkevitsj riep gisteren zijn aanhangers op zaterdag naar het plein te komen voor een grote demonstratie.

De Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken ontbood gisteren vijf ambassadeurs om duidelijk te maken dat de regering in Minsk zich niets aantrekt van de conclusie, dat de verkiezingen van zondag oneerlijk waren. De regering verwerpt formeel de conclusies van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) over de verkiezingen, zo kregen de ambassadeurs van Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Duitsland en Letland te horen.