Oostenrijkse coach dagvaardt Rogge

De Oostenrijkse biatloncoach Walter Mayer spant een rechtszaak aan tegen voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn ontstond vorige maand veel commotie rond de aanwezigheid van Mayer bij de Oostenrijkse ploeg. Hij is geschorst tot en met de Winterspelen van 2010 in Vancouver, wat voor het IOC reden was de Italiaanse politie om een inval te verzoeken. De onderkomens van Oostenrijkse skilopers en biatleten in Sestrière en omgeving werden doorzocht. Twaalf sporters werden meegenomen voor een extra dopingtest. Die leverden stuk voor stuk een negatief resultaat op. Justitie onderzoekt nog of in beslag genomen apparatuur reden voor een aanklacht is.

De inval van de politie leidde tot de vlucht van Mayer, die dusdanig in de war was dat hij bij een wegafzetting van de politie wilde doorrijden om zelfmoord te plegen. Althans dat verklaarde hij naderhand tegenover de pers. Uiteindelijk werd Mayer in overspannen toestand opgenomen op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Salzburg.

De trainer wil Rogge voor de rechter brengen naar aanleiding van diens uitspraak dat 'Mayer de man was die doping organiseerde'. 'We hebben het IOC officieel een reactie gevraagd over die opmerking, maar die is uitgebleven. Ook niet dat hij de uitspraak niet heeft gedaan', aldus Mayers advocaat Hasslacher, die vertelde dat de zaak wordt aangespannen bij een rechtbank in Wenen.

Mayer is tevens van plan het wereldantidopingbureau WADA en directeur Dick Pound voor de rechter te slepen. Die zouden hebben aangegeven dat er in het huis van de Oostenrijker apparatuur voor bloedtransfusies was aangetroffen. De advocaat van Mayer zei gisteren dat het legale apparaten betrof, waarmee medische metingen worden gedaan.