Nieuwe Windows uitgesteld

Softwarefabrikant Microsoft stelt de verschijningsdatum van Windows Vista opnieuw uit. Computers met het nieuwe besturingssysteem - de opvolger van Windows XP - zijn pas begin 2007 te koop, en niet al in 2006 zoals de bedoeling was.

Vista is eind 2006 wel beschikbaar voor zakelijke gebruikers en computerleveranciers, maar grote fabrikanten als HP zouden moeite hebben om Vista-pc's nog voor de feestdagen uit te brengen. Microsoft besloot daarop de verschijningsdatum naar januari door te schuiven: 'Qua functionaliteit is Vista compleet, maar in overleg met computerleveranciers hebben we besloten dat begin 2007 een beter moment is om Vista uit te brengen', aldus Derk Wagelaar, die in Nederland verantwoordelijk is voor Windows. In 2007 is ook de Nederlandstalige versie beschikbaar.

Hoewel volgens Wagelaar 'non-stop 5.000 mensen' aan Vista werken, heeft Microsoft veel tijd verloren met het produceren van de tweede aanvulling op Windows XP. Die bevatte noodzakelijke verbeteringen op het gebied van veiligheid: Windows XP was oorspronkelijk niet berekend op non-stop aanvallen van hackers en virussen.

In 2004 beloofde Microsoft-baas Bill Gates nog dat Longhorn, zoals Windows Vista aanvankelijk heette, in 2006 op de markt zou verschijnen.