Niet in moslimjurk naar school

Het verzoek van een islamitisch meisje in streng-islamitische dracht een school in het Britse Luton te mogen bezoeken is gisteren door de Law Lords, het hoogste Britse rechterlijke college, afgewezen.

De nu 17-jarige Shabina Begum was twee jaar geleden naar huis gestuurd, toen ze met een lang islamitisch gewaad de school wilde betreden. De Law Lords stelden de school in het gelijk, een uitspraak die overeenkwam met die van lagere rechtsinstanties.

Lord Bingham, die als woordvoerder optrad namens de Law Lords, wees erop dat de school, waar 79 procent van de kinderen islamitisch is, zich na overleg met de ouders al heel flexibel had getoond. Meisjes mogen er een shalwar qamiz, een wijde broek met een lang overhemd, en een hoofddoek naar school dragen.

Naar Shabina's smaak beschermde dit kostuum haar lichaam echter nog onvoldoende voor mannenogen, iets waaraan zij krachtens haar religieuze opvattingen grote waarde hecht. Zij wenste een lang gewaad uit één stuk, jilbab, te kunnen dragen.

Lord Bingham betoogde dat het Shabina vrij had gestaan naar een andere school in Luton te gaan, waar de streng islamitische dracht wel is geoorloofd. Shabina koos zelf uiteindelijk ook voor deze optie. Wel maakte ze de zaak aanhangig bij de rechter.

Shabina toonde zich teleurgesteld over de uitspraak. Ze overweegt de zaak voor te leggen aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Pikant was dat Cherie Booth, echtgenote van premier Tony Blair en vooraanstaand juriste, optrad als Shabina's advocate.