Nederland en Italië vormen geen front tegen protectionisme

Brussel. Een poging van Italië om met andere landen een front te vormen tegen het toenemend protectionisme in Europa is gisteren gestrand. Italië werkte aan een schriftelijke verklaring waarin het oplaaiend `economisch patriottisme` in landen als Frankrijk en Spanje werd afgekeurd. Die landen verzetten zich tegen overnames van energiebedrijven door buitenlandse partijen. De Italiaanse verklaring zou vanmiddag moeten worden gepresenteerd op de top van Europese regeringsleiders in Brussel. Nederland zou deze kritische brief aanvankelijk steunen, maar zag daar op het laatste moment van af omdat, volgens de officiële lezing, het moment niet geschikt werd geacht. Bronnen rondom het kabinet meldden gisteren echter dat premier Balkenende en minister Bot van Buitenlandse Zaken er bij nader inzien niets voor voelen om na de euthananasierel Italië te hulp te schieten. ”De sfeer is verpest”, zo werd in Den Haag opgemerkt. De Italiaanse minister van parlementszaken Giovanardi vergeleek de Nederlandse euthanasiepraktijk onlangs met die van de nazi`s. In de loop van de dag haakten ook landen als Zweden en Finland af.