Misplaatste uiting van cultuurpessimisme

De dag van de gemeenteraadsverkiezingen was met recht een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie.

Nog nooit eerder maakten zoveel kiezers met een niet-Nederlandse achtergrond gebruik van hun stemrecht, wat onder meer in Rotterdam tot een voor gemeenteraadsverkiezingen ongekend hoog opkomstpercentage leidde. Zij grepen daarbij de kans om via de politiek daadwerkelijk invloed uit te oefenen op de toekomst van de stad.

Dat politieke analisten zoals Paul Scheffer hierin de dreiging zien van nieuwe gevaren als grootstedelijke multiculturele tweedeling en politiek cliëntelisme en anderen zich zorgen maken over de kwaliteit van de met voorkeurstemmen gekozen onervaren kandidaten, is een misplaatste uiting van cultuurpessimisme.

Democratie moet je leren. Daar waar grote groepen van de bevolking zich lang afzijdig hielden, staan we nu aan het begin van een nieuw tijdperk waarin vele `nieuwe Nederlanders` een rol gaan spelen in de politiek.

Misschien zal er hier en daar een beginnersfoutje gemaakt worden, maar laten we elkaar de kans geven. We zijn eindelijk de `knuffelallochtoon` voorbij en in de gemeenteraadsbankjes wordt de werkelijke samenstelling van de bevolking zichtbaar.

    • Gertjan van 't Veer Rotterdam