'Matroos verkracht op fregat'

Op het marinefregat Tjerk Hiddes is sprake geweest van aanranding, verkrachting, drugsgebruik, drankmisbruik en machtsmisbruik. Dat verklaart de militaire vakbond AFMP naar aanleiding van seksuele intimidatie van een 20-jarige matroos. De vrouw, die een jaar op het marineschip werkte, deed onlangs aangifte van het incident.

Volgens Wim van den Burg, voorzitter van AFMP, zijn de verklaringen van de vrouw 'zeer geloofwaardig'. 'We hebben al haar beweringen op een rij gezet en de marineleiding gevraagd wat er niet klopte. Er was geen punt dat ze ontkenden. Bronnen in de omgeving van de vrouw bevestigen haar verhaal', aldus Van den Burg.

Staatssecretaris Cees van der Knaap (CDA, Defensie) vindt de aantijgingen 'van zodanige aard' dat hij een onderzoek laat instellen binnen Defensie. Hij wil weten hoe vaak dit voorkomt en, indien nodig, maatregelen nemen. Dat schreef hij deze week in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds januari vorig jaar zijn er enkele tientallen meldingen geweest van seksuele intimidatie bij Defensie. Maar volgens een woordvoerder wordt er nu pas een onderzoek ingesteld omdat dit incident 'de druppel was die de emmer deed overlopen.' Bij Defensie werken ongeveer 65.000 mensen, van wie zo'n 8.500 vrouwen.

Volgens Van den Burg komt het onderzoek 'veel te laat'. 'De dingen die nu naar buiten komen zijn slechts het topje van de ijsberg. Deze misstanden zijn al veel langer aan de gang.'

Van den Burg verwijt de commandant van de Tjerk Hiddes ernstige nalatigheid. 'Wij pleiten al lange tijd voor meer vrouwen bij de marine, waarbij commandanten de taak hebben de schepen vrouwvriendelijker te maken. De commandant van de Tjerk Hiddes keek tijdens de misstanden echter de andere kant op en deed ze af als 'geintjes van de jongens'.'