Master chef

Voor vier personen:400 g schoongemaakte pijlinktvis, in ringen gesneden; 300 g choi sum, blad, stengels en bloemknoppen; 1 eetl. fijngehakte koriander; 1 komkommer; 50 g knoflooktenen; 50 g sjalotjes; 50 g rode Spaanse pepertjes; arachideolie; 100 ml Aziatische vissaus

Vorige week vrijdag zond de BBC de finale van de kookwedstrijd Master Chef Goes Large uit. Wie zou de winnaar zijn: Dean, Daksha of Peter? Tot veler verbazing werd het niet Dean, maar Peter. Bij Master Chef zijn en blijven de presentatoren/juryleden John Torode en Gregg Wallace de baas. Van de circa 4.000 amateurkoks die zich aanmeldden, werden er uiteindelijk 123 gefilmd. De deelnemers die aan het eind van de serie overbleven, moesten op verschillende plaatsen steeds ingewikkelder gerechten maken. Mijn favoriet Dean maakte in de keuken van het Ritz Hotel in Londen Fabergé eieren: een ei van kreeftenmousse, gevuld met een kwarteleitje en elegant versierd met truffel. Prijs voor de winnaar: een baan in een Engels top-restaurant. Gregg Wallace is een groentekweker die aan de beste restaurants van Londen levert. Onder andere aan het restaurant van John Torode van restaurant Smith of Smithfield bij de Londense Smithfield markt. Torode werkte in het verleden in allerlei door Terence Conran opgezette restaurants als Pont de la Tour, Quaglino's en Mezzo. Uit zijn Mezzo-verleden geef ik een Torode-recept voor roergebakken inktvis met choi sum, een groente die eventueel te vervangen is door pak soi. De ingrediënten zijn te koop in Aziatische/Chinese winkels. Begin met de fijngehakte ontvelde knoflooktenen, de gepelde en gesnipperde sjalotjes en de in ringetjes gesneden pepertjes fijn te malen of fijn te wrijven in een vijzel. Bak dit mengsel in een beetje olie in een koekenpan aan. Snijd stengels en bladen van de choi sum in repen. De stengels hoeven niet geschild te worden. Verwijder wel de harde onderkanten van de stelen. Snijd de geschilde komkommer in de lengte door. Verwijder de zaadjes. Snijd de komkommer in plakjes. Verhit de wok enkele minuten goed voor. Temper het vuur iets. Giet een scheut olie in de wok en roerbak de inktvisringen 1 minuut. Voeg de choi sum toe, gevolgd door komkommer en het voorgebakken knoflookmengsel. Haal de wok na enkele minuten van het vuur en roer de vissaus en de koriander erdoor. Dien op

.

Anne Scheepmaker

Morgen: runderstoof.

    • Anne Scheepmaker