Late omhaal redt Ajax in bekertreffen

Tot in de laatste minuut van de reguliere speeltijd waande Roda JC zich gisteravond in de Amsterdam Arena bekerfinalist en deelnemer aan het UEFA-Cuptoernooi. Tot de verlenging aanbrak, en Ajax alsnog over de voetbalclub uit Kerkrade heen walste: 4-1.

Zelfs met vijf aanvallers, onder wie vier centrumspitsen, kreeg het machteloze Ajax in de reguliere speeltijd nauwelijks kansen. Trainer Huub Stevens leek met zijn ploeg een teleurstellend seizoen alsnog glans te geven. De verkregen voorsprong door een doelpunt van Andres Oper was zonder meer verdiend. Klaas-Jan Huntelaar zorgde echter op de valreep voor de gelijkmaker door de bal na een opstuitende inworp van Juanfrán met een magistrale omhaal achter doelman Vladan Kujovic te schieten. Plotseling was alles anders.

Huntelaar had de bal het liefst nog via de binnenkant paal in het doel willen kaatsen, zo grapte hij later. Hij had tot dat geniale moment zelf ook een zeer matige wedstrijd gespeeld. Zelden ontdeed hij zich van de centrale verdedigers Pa Modou Kah en Jean Paul Saeijs. Maar die ene bevlieging was voldoende om Ajax over het dode punt heen te helpen.

Voor doelman Kujovic stortte de wereld in. 'De grootste ontgoocheling uit mijn loopbaan', bekende hij met een triest gezicht voordat hij in de spelersbus stapte voor een sombere, urenlange nachtelijke terugreis naar Kerkrade. 'Het was een schitterend doelpunt van Huntelaar. Ik stond iets voor mijn doel. Ik zag die omhaal, wilde teruglopen naar de doellijn, maar het was al te laat. Wat een klap voor ons! Met de schrik nog in de benen, werd het in de verlenging echter niets meer.'

Stevens kon zijn teleurstelling aardig verbergen. Hij maakte zijn ploeg geen verwijten, gaf de spelers zelfs een compliment. De meesten waren tot de bodem gegaan. Gerrie Senden en Simon Cziommer kregen kramp. Stevens moest Cziommer bijna van het veld afsleuren om een spierblessure te voorkomen. Kujovic: 'Iedereen speelde bij ons tot die laatste seconde uiterst geconcentreerd. Iedereen dacht tot dat moment dat het niet meer mis kon gaan. In defensief opzicht zag het er bij ons heel goed uit. Ik had nauwelijks een moeilijke bal gehad.'

Iets verderop stond een opgelucht lachende Ajacied Hedwiges Maduro. Hij was schuldig aan het doelpunt van Roda JC. In de 61ste minuut liet Maduro, die al eerder slordig was geweest, de bal te ver van zijn voet springen waarna Oper op snelheid de uitblinkende doelman Maarten Stekelenburg omspeelde. Kort daarna werd Maduro door trainer-coach Danny Blind naar de kant gehaald. Vanuit de dug-out zag hij de miraculeuze ontsnapping. 'Ik keek steeds angstig naar de klok', aldus Maduro. 'Die leek ineens sneller te tikken dan ooit. Ik ben heel veel mensen dankbaar.'

Maandag werd bij Maduro een kies getrokken om een ontsteking in de klieren van zijn hals weg te nemen. Voor de ingreep had hij koorts gehad. Op het moment dat de centrale verdediger de bijna fatale fout beging, was hij nagenoeg opgebrand. 'Ik zat kapot. Al was dit natuurlijk een beginnersfout. De bal bleef aan mijn noppen plakken toen ik wilde terugspelen. Waarom ik, dacht ik. Ik heb vanaf de bank naar boven wel even om een wonder gevraagd.'

Zijn smeekbede werd beantwoord. Al was Blind zo realistisch de uiteindelijk forse, maar geflatteerde overwinning te relativeren.

Ajax 4 Roda JC 1

Ruststand 0-0. 61. Oper 0-1, 90+4. Huntelaar 1-1, 96. Babel 2-1, 106. Babel 3-1, 109. Huntelaar 4-1. Schds: Braamhaar. Tsch: 26.449.

    • Erik Oudshoorn