Klassieke gijzeling

Het is een van die dagen in een bank op Wall Street.Rustig wachten mensen op hun beurt. De camera danst en dartelt langs hun gezichten. Dit is de zwarte bewaker, dit is de Sikh geldteller, dit is de Aziaat die het gemaakt heeft. Het is zowel een clichéwereld als een snelle, levenslustige schets van multicultureel New York.

Film Inside Man Regie: Spike Lee. Met: Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster, Christopher Plummer, Doug Aguirre, Willem Dafoe. In: 65 bioscopen. Clive Owen stars as clever bank robber Dalton Russell in INSIDE MAN, a tense hostage drama from Director Spike Lee. scene uit de film Inside Man foto Image Net Lee, David

Maar die eerste minuten van Inside Man, een intelligente en onderhoudende 'heist'-film van regisseur Spike Lee, hebben ook een ander belang. Als de daaropvolgende bankoverval is uitgelopen op een gijzeling, blijven die eerste indrukken door je hoofd spoken. Want hoeveel mensen had je eigenlijk nog meer gezien? Toch zeker iets van veertig. Kun je dan werkelijk alleen de meest stereotype onthouden? Hoe kunnen we dan de puzzelstukjes vertrouwen van de getuigenverhoren na afloop, als wij zelf al slechte getuigen zijn?

Inside Man kan zich meten met de klassiekers van het genre, zoals The Killing en natuurlijk Dog Day Afternoon, tot meer recent Ocean's Eleven. Spike Lee laat de toeschouwers nadenken over macht en corruptie, hebzucht en onverschilligheid, politiek en geschiedenis.

Dana Linssen

Film

Inside Man

Regie: Spike Lee. Met: Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster, Christopher Plummer, Doug Aguirre, Willem Dafoe. In: 65 bioscopen. ****

    • Dana Linssen