Karzai ontslaat minister Abdullah

De Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Abdullah, is gisteren uit zijn functie ontheven. President Karzai kondigde de wisseling van vier kabinetsposten aan. Abdullah was verantwoordelijk voor het Afghaanse buitenlandbeleid sinds president Karzai in december 2001 aan de macht kwam na de verdrijving van het Talibaan-regime.

Abdullah, die ook minister van Buitenlandse Zaken was vóór het Talibaan-regime in de jaren negentig, onderhield goede banden met Washington. Hij was een van de belangrijke vertegenwoordigers van de door Tadzjieken gedomineerde Noordelijke Alliantie, die in grote mate bijdroeg aan de val van de Talibaan. Daarvoor was hij adviseur van mujahedeen-commandant Ahmed Shah Masood, die de beweging Shura-i-Nazar leidde in de strijd tegen de Sovjetbezetting.

Het is onduidelijk waarom de president Abdullah niet heeft opgenomen in zijn nieuwe ministersploeg, die hij volgens de grondwet gisteren samengesteld moest hebben. Een verklaring is dat Karzai af wilde van de invloed van de Noordelijke Alliantie in het kabinet. Met oud-minister van Binnenlandse Zaken Qanuni en voormalig minister van Defensie Fahim vormde Abdullah na de val van de Talibaan een machtig blok binnen de regering.

Volgens een ingewijde ambtenaar waren Karzai en Abdullah het al enige tijd oneens over de te volgen koers. 'We wilden dat het departement [..] pro-actiever zou zijn in het promoten van Afghanistans buitenlandse belangen', zei hij.

Het nieuwe kabinet moet goedgekeurd worden door het Lagerhuis. Dat kwam vorig najaar tot stand na de eerste verkiezingen in dertig jaar. Buitenlandadviseur Rangeen Dadfar Spanta volgt Abdullah op.