India's machtigste vrouw stapt op als parlementariër

De machtigste vrouw van India, Sonia Gandhi, heeft vandaag onverwachts bekendgemaakt dat zij opstapt als lid van de Lok Sabha, het Indiase Lagerhuis. Gandhi, voorzitter van de Congrespartij, was in verlegenheid gebracht toen bekend werd dat haar bijbaan als voorzitter van de Nationale Adviesraad officieel onverenigbaar is met het werk als parlementariër.

Sonia Gandhi kondigt haar vertrek als parlementariër aan. Foto AFP India's ruling Congress Party chief and chairperson of the United Progressive Alliance (UPA) government Sonia Gandhi addresses a press conference in New Delhi, 23 March 2006. Sonia Gandhi announced she had resigned her parliamentary seat following opposition allegations she had held other salaried posts. "I am resigning my post in the parliament," Gandhi told reporters. AFP PHOTO/Manpreet ROMANA AFP

Afgelopen week was de regering onder leiding van de Congrespartij al in verlegenheid gebracht nadat er zeker 44 klachten over parlementariërs met bijbaantjes waren binnengekomen bij de Indiase president. Volgens Indiase wetgeving mogen leden van het parlement hun functie niet combineren met die in een zogenoemd office of profit. De regel is bedoeld om te voorkomen dat een parlementariër een functie aanneemt in een of andere overheidscommissie en daarmee extra inkomsten verwerft. Dat zou zijn of haar houding als controleur van de regering kunnen beïnvloeden.

Gisteren was in New Delhi al rumoer ontstaan nadat de regering vroegtijdig een reces had aangekondigd van het parlement, dat weer in mei bijeen zal komen om verder te praten over de begroting. De tijdelijke schorsing was volgens oppositiepartijen vooral bedoeld om nieuwe regelgeving te introduceren, waarin werd vastgelegd welke functies onder de definitie van office of profit vallen. De nationalistische hindoepartij BJP zei gisteren dat het decreet vooral bedoeld was voor bescherming van Gandhi.

Voor de Congrespartij is de hele affaire een hard gelag. Eerder deze maand moest Jaya Bachchan, namens de Samajwadi-partij parlementslid in de deelstaat Uttar Pradesh, opstappen nadat een lid van de Congrespartij had gezegd dat Bachchan er een functie in een office of profit op nahield.

De vraag is of nu andere parlementariërs Gandhi willen volgen. De van oorsprong Italiaanse heeft in elk geval voorkomen dat haar reputatie verder wordt geschonden. Gandhi wordt gezien als de grote kracht achter de verkiezingswinst van de Congrespartij in mei 2004, waarmee de BJP naar huis werd gestuurd. Veel Indiërs hadden gehoopt dat de vrouw van de vermoorde premier Rajiv Gandhi het premierschap op zich zou nemen, maar ze zag daarvan af en schoof Manmohan Singh naar voren. Niettemin wordt Sonia Gandhi beschouwd als degene die in werkelijkheid de lakens uitdeelt in New Delhi. Daar zal deze affaire geen verandering in brengen.