Identiteits-chip voor honden en poezen

Alle honden en over een paar jaar ook katten moeten worden geidentificeerd en geregistreerd.

Dat stelt een groot aantal organisaties, waaronder de Raad voor Dierenaangelegenheden, een adviescollege van minister Veerman (LNV, CDA), in een vandaag verschenen actieplan om het welzijn van zogenoemde gezelschapsdieren te verbeteren.

Minister Veerman staat 'terughoudend' tegenover het voorstel, zo stelde hij vanmorgen bij de presentatie van het actieplan in Den Haag. 'In theorie is het mooi, maar de praktijk is weerbarstig door de hoge kosten en de administratieve rompslomp. Ik deel het doel om meer openheid te krijgen, maar het is nogal gecompliceerd om een waterdicht systeem te maken voor de miljoenen mensen die honden en katten hebben.'

Volgens het Forum dat het actieplan heeft opgesteld, is invoering van het systeem voor honden wel doenlijk. 'Van alle honden is nu al 60 tot 70 procent gechipt', aldus prof.dr. C. Wensing, voorzitter van het forum.

Registratie van honden en katten moet het bestrijden van ziekten die van dier op mens kunnen overgaan, vergemakkelijken. Ook moet registratie de bestrijding van erfelijke ziekten en afwijkingen bij dieren bevorderen. Agressieve en kwijtgeraakte honden en poezen moeten zo makkelijker te vinden zijn.

Het actieplan voorziet ook in vrijwillige certificering van de handel en fokkerij van gezelschapsdieren. Wensing: 'Sommige bedrijven vinden economisch gewin belangrijker dan het welzijn van het dier.' Het rijk zou vooral controles moeten uitvoeren bij niet-gecertificeerde bedrijven. Minister Veerman is het met dit plan eens.