Huntelaar redder Ajax

Een omhaal van Klaas-Jan Huntelaar in blessuretijd zorgt voor ommekeer.

Pas in de verlenging raakt Ajax zijn angst kwijt.

Door een magistrale omhaal in blessuretijd van Klaas-Jan Huntelaar is Ajax er gisteravond op het nippertje in geslaagd de bekerfinale te halen. De Amsterdamse club was een groot deel van de wedstrijd de mindere van Roda JC dat een kwartier na rust op voorsprong was gekomen.

In de verlenging zorgde een schitterend doelpunt van Ryan Babel voor de beslissing. Het voorbereidende werk was van Angelos Charisteas die zich vrij speelde en Babel op de rand van het strafschopgebied bediende. De invaller scoorde uitgekiend in de korte hoek.

Met name de omhaal van Huntelaar, in de 94ste minuut, kwam uit de lucht vallen. Roda was verdiend op voorsprong gekomen door een doelpunt van Andres Oper. De spits uit Estland slaagde er een kwartier na rust in om Maarten Stekelenburg te passeren. De Ajax-keeper, uitblinker aan Amsterdamse kant, kreeg de bal veel te zacht aangespeeld door Hedwiges Maduro. De verdediger, net hersteld van ziekte, was al twee keer eerder in de fout gegaan, maar toen kon Stekelenburg nog redden.

In het laatste kwartier werd Maduro gewisseld door aanvaller Ryan Babel. Het was niet de enige poging van trainer Danny Blind om meer kansen te creëren. De net herstelde Tomás Galásek kwam een kwartier na rust in de plaats van Anita, terwijl Nourdin Boukhari het veld ruimde voor Angelos Charisteas. Ook met vijf aanvallers bleef het aantal kansen beperkt.

In de verlenging was Ajax alle angst kwijt en zorgden Babel en Charisteas voor de nodige kansen. De sterk keepende Vladan Kujovic voorkwam echter een groter verlies. In de laatste minuut van de eerste helft van de verlenging werd een goal van Roda - van de voet van Ajacied Olaf Lindenbergh - afgekeurd vanwege buitenspel van Edrissa Sonko. Het had de Limburgers nog in de wedstrijd kunnen brengen. In plaats daarvan zorgden Babel en Huntelaar met elk hun tweede doelpunt voor 4-1.

Doelpunten

Kaarten

Opstellingen

Ajax Roda JC
4 1
Gespeeld op 22 maart
Toeschouwers 26.449
Scheidsrechter Braamhaar
61' Oper 0-1
90'+4 Huntelaar 1-1
96' Babel 2-1
106' Babel 3-1
109' Huntelaar 4-1
Lindenbergh, Juanfrán, Trabelsi Lachambre
Stekelenburg, Trabelsi, Vermaelen, Maduro (Babel/76), Juanfrán, Lindenbergh, Anita (Galasek/60), Boukhari (Charisteas/60), Rosales, Huntelaar, Rosenberg Kujovic, Senden, Saeijs, Kah, Lachambre, Cziommer, Van Dijk, Sérgio (Cristiano/90), Bodor, Oper (Sonko/83), Cissé