Hiddink behaalt twee overwinningen

Guus Hiddink en PSV waren gisteravond de grote winnaars in Eindhoven. De technisch directeur en hoofdtrainer van de Eindhovense voetbalclub plaatste zich met zijn elftal ten koste van AZ voor de finale van het bekertoernooi, en hij kreeg ondanks zijn naderende vertrek de steun van het thuispubliek. Op zeer korte termijn geeft Hiddink duidelijkheid over zijn toekomst, zo liet hij na de 2-0 overwinning nogmaals weten.

PSV-verdediger Alex (midden) wint een luchtduel van AZ-aanvoerder Denny Landzaat in het bekerduel in Eindhoven, waar de thuisclub met 2-0 zegevierde. (Foto Bas Czerwinski) 22-03-2006, PSV - AZ. DUEL TUSSEN ALEX EN DENNY LANDZAAT. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinksi, Bas

Jan Timmer, voorzitter van de Raad van Commissarissen van PSV, heeft zich met kritische opmerkingen in de richting van de succestrainer niet populair gemaakt bij de fans. In het Philips Stadion hingen spandoeken met teksten als 'Timmer rot op!' en 'Hiddink laat je niet weg timmeren!'. Voorzitter Rob Westerhof werd in de rust door een deel van het PSV-publiek uitgefloten. De geslepen Hiddink lijkt het nu zelfs voor elkaar te krijgen dat de mensen gaan geloven dat anderen hem willen dwingen tot een vertrek uit Eindhoven.

Hiddink kan zijn laatste seizoen als hoofdtrainer van PSV wel in stijl afsluiten door net als vorig seizoen de dubbel te winnen. Het kampioenschap is zo goed als binnen en op 7 mei wacht in De Kuip de finale van de nationale beker tegen Ajax. Voor de derde keer in de geschiedenis staan beide ploegen dan tegenover elkaar in de eindstrijd van dat toernooi.

PSV ontdeed zich geheel volgens de zakelijke huisstijl van AZ. Achterin 'de boel dichthouden' en geduldig wachten tot kan worden toegeslagen. Met dat recept heerst de ploeg al een paar seizoenen in de eredivisie. En tegen AZ stond de zakelijke spelopvatting wederom garant voor het gewenste resultaat. Na de overwinning stond het weinig kritische publiek van PSV op de banken. Dat de wedstrijd vrijwel geen moment het aanzien waard was, werd snel vergeten en vergeven door de achterban van de Brabantse club.

PSV had dit keer iets meer tijd nodig dan gebruikelijk om de tegenstander de nekslag toe te dienen. Pas in de twaalfde minuut van de verlenging maakte Timmy Simons het eerste doelpunt. De Belg schoot een door Barry Opdam weggekopte bal van grote afstand langs doelman Henk Timmer. In de slotfase pikte Jefferson Farfán, na knullig verdedigen van Joris Mathijsen, ook nog zijn gebruikelijke doelpuntje mee.

Voor de rest was de halve finale tussen de nummers één en twee van de eredivisie een slaapverwekkende vertoning. AZ is onlangs afgestapt van de aanvallende speelwijze. Nu aan het einde van de rit de prijzen verdeeld worden, speelt de ploeg op resultaat. AZ wilde PSV volgens trainer Louis van Gaal 'met eigen middelen' verslaan. De ploeg uit Alkmaar kreeg maar één kans. Shota Arveladze verzuimde een paar minuten voor tijd het duel te beslissen.

PSV speelde zoals Hiddink het noemde 'een zeer tactische wedstrijd'. De koploper uit de eredivisie gaf weinig tot niets weg, maar wist ook zelf amper een kans af te dwingen. In de reguliere speeltijd kwam de landskampioen niet veel verder dan een paar kleine mogelijkheden. Maar zoals gebruikelijk werd het geduld van PSV uiteindelijk toch beloond.

Na de bekerzege breekt de komende tijd in Eindhoven een periode van onzekerheid aan. Naast Hiddink dreigen ook de assistenten Fred Rutten en René Eijkelkamp te vertrekken. Doelman Gomes staat in de belangstelling van het Braziliaanse Corinthians en aanvoerder Phillip Cocu heeft zijn contract nog niet verlengd. Hiddink mag PSV dan misschien als een winnaar verlaten, de club en de supporters dreigen de grote verliezer te worden.

PSV 2 AZ 0

Ruststand 0-0. 103. Simons 1-0. 119. Farfán 2-0. Schds: Wegereef. Tsch: 30.300.

    • Koen Greven