Het beeld

Heeft PvdA-voorzitter Michiel van Hulten gelijk, wanneer hij 'racistische trekjes' bespeurt in de media bij de verslaggeving over de verkiezing van allochtone raadsleden? Laten we zeggen dat racistische vooroordelen niet vaker een rol spelen dan vroeger ten aanzien van voetballer Winston Bogarde. Hij beklaagde zich er bitter over, gisteren als hoofdpersoon van Profiel (KRO). Ik denk dat er in geen van beide gevallen van opzet sprake is. Voorzichtigheid is wel geboden; daar ontbrak het NSE Nieuws (Talpa) gisteren volledig aan.

Talpa, NSE Nieuws, 22 maart, 20.10u.

Op z'n minst zou je redactie en presentatie van een hekel aan de PvdA kunnen betichten. Een lichte stembuiging of blik van publieke coryfeeën als Ferry Mingelen of Philip Freriks doet soms het omgekeerde vermoeden, maar ze zullen zich niet snel over hun politieke voorkeur uitlaten. Toen het Talpa-nieuws nog kortweg NSE heette, was het al de bedoeling de objectiviteit los te laten. Maar de affiniteit met Mark Rutte's VVD de kijker in het gezicht smijten, zoals gisteren gebeurde, dat is gewoon onprofessioneel.

Er zijn sinds kort weer twee wijzigingen in de formule van het kwakkelende programma. De E van Entertainment wordt afgesplitst naar een aparte gossip-rubriek van Evert Santegoeds, zodat NSE Nieuws meer een echt journaal kan worden, en Bridget Maasland vervangt twee keer per week presentator Beau van Erven Dorens. De eerste verandering is een stap vooruit, de tweede niet echt. Soms gaat het goed, maar meestal is er wel een verspreking, een klemtoon of iets anders dat verkeerd loopt. Gisteren buitelden de gênante fouten over elkaar heen.

Dat Bridget de moeder van de ook nieuwe 'nieuwsdeskundige' Pauline de Wilde met haar verjaardag feliciteert, dat moet kunnen, maar tot twee keer toe van de autocue lezen dat 'bolletjesslikkers steeds intensiever worden' duidt op dyslexie of onbekendheid met het woord 'inventief'.

Nog dommer is het in drie opeenvolgende onderwerpen inhakken op de PvdA. Eerst wordt het plan van vice-fractievoorzitter Sharon Dijksma om de mannen van hoog opgeleide, niet-werkende moeders extra te belasten door alle drie de anchors 'belachelijk' genoemd. Als sportdeskundige Jan Joost van Gangelen Dijksma's uiterlijk in de discussie wil betrekken, corrigeert Maasland hem: 'Neen, Jan Joost, die weg gaan we niet bewandelen.'

Dan leest de presentatrice: 'Voor de PvdA werden veel allochtone raadsleden verkozen, maar van politiek hebben ze op z'n zachtst gezegd geen kaas gegeten. Althans, dat is waar veel mensen in Almelo bang voor zijn.' Volgt het commentaar van een lokale politieke columnist, die na bestudering van hun cv's 'het niet zo ziet zitten' dat vier (van de dertien) leden van de PvdA-fractie van Turkse afkomst zijn. Nog slechter nieuws: er komt zelfs een Turkse wethouder aan.

Bridget: 'Ik zou dan zeggen: door een slechte screening krijg je nu allemaal sukkels in de raad.' Het volgende item over de oprichting van een nieuwe partij voor allochtonen wordt afgesloten met nog een sneer: 'We hadden toch al een allochtone partij, de PvdA?'

Talpa kan zich dit soort uitglijders niet echt veroorloven. Dit kalenderjaar is het marktaandeel immers lager dan vorig jaar en dan is het onverstandig om zo bot tegen de links-populistische tijdgeest in te gaan.

    • Hans Beerekamp