Herstel korenwolf

Rotterdam, 23 maart. Het gaat weer goed met de korenwolf in Nederland. De herintroductie van gefokte wilde hamsters (Critecus critecus) in Zuid-Limburg lijkt daarmee een succes. Dat concludeert bioloog Maurice la Haye in het maartnummer van het tijdschrift Zoogdier. De korenwolf stond op het punt van uitsterven. In 2002 troffen onderzoekers de laatste hamsterburcht aan bij Heer (gemeente Maastricht). In datzelfde jaar werden gefokte hamsters uitgezet bij Sibbe en later ook bij Amby, Heer en Sittard. Omdat de diertjes teruggetrokken leven, tellen de onderzoekers het aantal hamsterburchten om een indruk te krijgen van de populatieomvang. Het aantal burchten in Zuid-Limburg is in 2005 opgelopen tot 400. De uitgezette hamsters krijgen voldoende jongen om de populatie te laten groeien, concludeert La Haye.