Hersenschimmen

'Hersenschimmen’ met Joop Keesmaat Foto Leo van Velzen Rotterdam, 14/03/06. Beeld uit de voorstelling "Hersenschimmen" naar het boek van J. Bernlef, bij het Ro Theater. Regie Guy Cassiers met o.a. Joop Keesmaat, Katelijne Damen , Guus Dam . Premiere 18 Maart 2006. Foto Leo van Velzen. Velzen, Leo van

In de roman Hersenschimmen heeft J. Bernlef de geestelijke onttakeling van een oudere man in poëtische woorden gevangen, woorden die de hoofdpersoon Maarten steeds minder tot zijn beschikking heeft. Regisseur Guy Cassiers maakt bij Ro Theater een toneelbewerking en voegt aan de woorden poëtische beelden toe, rijk aan symboliek. We zien Maarten (Joop Keesmaat) en zijn vrouw Vera (Katelijne Damen) in een soort reuzenkijkdoos van strakke moderne vormen. Op de achtergrond zien we videobeelden (van het duo Waanzee) van een landschap in New England dat ondersneeuwt. De sneeuw staat voor Maartens geestesziekte: langzaam maar zeker bedekken de witte vlokken de tekens in het landschap, en brengen alles terug tot één witte dwaalvlakte.

Maarten maakt steeds meer vergissingen in de communicatie. Hij gaat van ontkenning naar verzet, en dan vervreemding en berusting. In het decor van Cassiers' vaste ontwerper Marc Warning wordt Maartens dwaaltocht gespiegeld. De sneeuwbeelden gaan over in beelden van een bos in de nacht. Dan maken de bomen plaats voor abstracte beelden. Uiteindelijk valt het decor helemaal weg. Wellicht nog tragischer dan het lot van Maarten is dat van zijn vrouw, die moet toezien hoe haar man in de mist verdwijnt. Zij huilt om hem, hij troost haar, onbegrijpend. Hersenschimmen is ook het verhaal van een oude liefde die wordt aangetast. Een langdurig huwelijk is opgebouwd uit gedeelde herinneringen. Wat blijft erover als één van de twee uitvalt?

Hersenschimmen t/m 2 april Rotterdamse Schouwburg, daarna tournee t/m 3 juni. Res 010-4118110. Inl 010-4046888 of www.rotheater.nl.