Grijp de geit, paardensport in Afghanistan

Een ruiter probeert het karkas van een geit van een andere speler af te pakken. Zij beoefenen 'Buzkashi', de nationale sport van Afghanistan. Gisteren werd in de Afghaanse hoofdstad Kabul een wedstrijd gespeeld tussen de buzkashi-teams van de Panshir-vallei en de provincie Parwan. De ruiters houden hun zwepen vast tussen hun tanden om de handen vrij te hebben.

Buzkashi betekent 'geit grijpen' of 'geit doden' en is afgeleid van de jacht op berggeiten. Het karkas van een geit, of dat van een schaap of kalf, wordt hiervoor in een cirkel geplaatst. Daar omheen stellen de ruiters van twee teams zich op. Het doel van het spel is het karkas te pakken en daarmee langs een gemarkeerd punt te rijden en het vervolgens weer in de cirkel te gooien. Ondertussen probeert de tegenpartij het onthoofde dier af te pakken. Meestal doen rond de twintig ruiters mee aan een Buzkashi-wedstrijd. Maar doordat een partij soms uren duurt, kan dit aantal flink oplopen.

Het spel wordt vaak gespeeld op een open vlakte, of in een groot stadion in de buurt van een stad of dorp. Daarbij gaat het er tamelijk wild aan toe. De Buzkashi-wedstrijden worden meestal georganiseerd in competitieverband. Maar ook hoogwaardigheidsbekleders organiseren de wedstrijden, vaak ter gelegenheid van trouwerijen, geboorten of andere festiviteiten.