Giovanardi zet kruistocht tegen Nederland voort

De Italiaanse christen-democratische minister Carlo Giovanardi heeft gisteren opnieuw uitgehaald naar de Nederlandse euthanasiepraktijk die hem doet denken aan het nazisme en de eugenetica. In het tv-programma Otto e Mezzo op de kleine zender La 7 schetste hij een angstbeeld waarin zelfs blinde en dove kinderen en kinderen met het Downsyndroom gevaar zouden lopen in Nederland. Hij verdedigde zijn verwijzing naar het nazisme door Nederlandse katholieke artsen te citeren die ook dergelijke woorden hebben gebruikt.

Verdedigers van het Nederlandse model kregen tijdens het, ook voor Italiaanse begrippen, intense debat weinig ruimte om uit te praten. De Nederlandse europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) werd zelfs een keer weggedrukt door een reclameblok. Aan het slot protesteerde zij tegen het beeld dat van de Nederlandse praktijk was neergezet. Ze verzette zich tegen de suggestie dat Nederlandse dokters jaarlijks 600 kinderen actief het leven ontnemen.

In 't Veld beklemtoonde dat Nederland euthanasie heeft gelegaliseerd om het leven te beschermen en om te voorkomen dat dokters mensen laten sterven, zonder zich daarbij door collega's te laten toetsen aan de hand van nauwkeurig omschreven criteria. Toen zij zei niet te accepteren dat Nederland wordt vergeleken met nazi-Duitsland werd ze opnieuw overstemd door discussieleider Giuliano Ferrara, een fervent tegenstander van euthanasie, abortus en kunstmatige inseminatie.

Vanochtend zei In 't Veld tegen het (Nederlandse) Radio 1 Journaal dat ze het ondanks het moeizame debat zinvol had gevonden deel te nemen aan de discussie. Ze sprak van een nieuwe episode waarin Nederland gidsland kan zijn.

De uitzending was een perfect staaltje van wat Italianen strumentalizzazione noemen. De Nederlandse praktijk werd ongenuanceerd gepresenteerd, zodat Giovanardi zich, met het oog op de aanstaande Italiaanse verkiezingen, als redder van het leven kon positioneren.

In 't Veld verdedigde euthanasie als een daad van compassie met mensen die ondraaglijk en uitzichtloos lijden, en als een daad van medeleven met ouders die hun kinderen uit dit lijden willen verlossen. Maar volgens Giovanardi is compassie nooit te verenigen met het beëindigen van een leven. 'Nederland doet alsof je met de zachte dood je kinderen een dienst bewijst.' Hij vindt het 'onacceptabel' dat anderen beoordelen of een kind mag leven of niet.

Een geïrriteerde gespreksleider Ferrara zei tegen In 't Veld: 'U heeft uw deel van de waarheid en wij het onze.' Zijn missie, Italië als gidsland voor Nederland, was mislukt.

    • Bas Mesters