Gasdeal China-Rusland 'bedreiging Europa'

De Russische president Poetin heeft met de Chinese president Hu een overeenkomst gesloten die van Rusland de grootste gasleverancier van China maakt.

Analisten menen dat de overeenkomst de levering van gas aan Europa direct kan bedreigen. Voor Rusland is Europa nu nog de belangrijkste afzetmarkt. China betrekt momenteel geen gas van Rusland.

Beide staatshoofden spraken gisteren in Peking verder af de geplande Russische oliepijpleiding ook naar de Chinese stad Daqing 'af te takken'. Nu wordt die leiding alleen aangelegd ten behoeve van Japan, dat de aanleg tevens financiert. Dit heeft tot ergernis geleid van de politieke top in Peking.

Het Russische aardgas voor China wordt geleverd door twee nog aan te leggen pijpleidingen, een vanuit Oost-Siberië en een vanuit West-Siberië. Het gaat uiteindelijk om 80 miljard kubieke meter aardgas per jaar, twee keer zoveel als China in 2004 verbruikte.

De West-Siberische pijpleiding, die volgens planning in 2011 in gebruik wordt genomen, zou volgens analisten de Russische gasleveranties aan Europa rechtstreeks in gevaar kunnen brengen. Maar Poetin verklaarde in Peking dat Rusland al zijn lopende verplichtingen jegens Europa en Azië zal nakomen. Een woordvoerder van het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom bevestigde de uitspraak van de Russische president.

De topman van het Internationaal Energie Agentschap in Parijs waarschuwde vandaag in de Britse zakenkrant Financial Times dat Rusland zijn investeringen in de energie-infrastructuur moet opvoeren, tot jaarlijks 11 miljard dollar ofwel 9,1 miljard euro. Anders blijft Rusland niet in staat aan zijn verplichtingen tot levering van gas aan Europa te voldoen. Rusland heeft met de hoge energieprijzen geld genoeg, zo impliceerde dezelfde topman.

Gazprom wijst de kritiek af en benadrukt dat het dit jaar al 11 miljard dollar in zijn gasvelden en infrastructuur investeert. (Reuters, AP)