Galerieselectie

Adam ColtonAanvankelijk werkte de Britse beeldhouwer Adam Colton met traditionele materialen als hout en gips, maar de laatste vijftien jaar heeft hij zich beperkt tot kunststof. Niettemin blijft hij zich als klassiek beeldhouwer bezighouden met aspecten als ruimte, volume en zwaartekracht. Zijn nieuwe beelden van witgeschilderde kunststof bestaan uit organische vormen, zogenaamde 'blobs', die aan sterk uitvergrote druppels doen denken. Ze liggen op een tafel, een stoel, op de grond of hangen aan de muur.

Beelden en tekeningen van Adam Colton. 25 maart t/m 29 april in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, A'dam. Di t/m za 14-18u.

Melissa GordonMet twee schilderijen van stoere vrouwen, de een met een slang in haar handen en de ander met een geweer in de aanslag, won Melissa Gordon vorig jaar de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst. Gordon, die de afgelopen twee jaar aan De Ateliers studeerde, is in haar schilderijen op zoek naar The Bad Girl. Voor de serie What you can't see could kill you verzamelde ze beeldmateriaal van vrouwelijke rebellen. Die figureren op een soort geschilderde crimeboards vol nageschilderde foto's van illustere feministen en seriemoordenaressen.

Schilderijen Melissa Gordon. T/m 15 april Galerie Juliètte Jongma, Gerard Douplein 23, A'dam. Wo t/m za 13-18u.

Ad SchoutenIn zijn zelfportretten refereert schilder Ad Schouten regelmatig naar de kunstgeschiedenis. In zijn handen houdt hij bijvoorbeeld een foto van Man Ray of een tekst van Joseph Kosuth. In zijn nieuwste serie gouaches verwijst Schouten naar de kunst die door de nationaal-socialisten werden gepropageerd. De voorstellingen van heroïsche soldaten en mierzoete herten zijn gebaseerd op afbeeldingen uit de catalogus van een tentoonstelling uit 1937.

Gouaches van Ad Schouten. 26 maart t/m 23 april in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

Bas PrincenTijdens zijn reizen laat fotograaf zijn oog vallen op vreemde ingrepen in het landschap, zoals een betonnen bedding voor een waterval en andere opvallende, door mensenhanden gemaakte constructies. Zo maakte hij in de VS foto's van de reusachtige Glass Cathedral in Los Angeles en van Dollywood, het pretpark van zangeres Dolly Parton. In China fotografeerde een smetteloze, en nog akelig lege snelweg. Princen weet het asfalt, glas en beton fraai vast te leggen in sobere, evenwichtige composities.

Foto's van Bas Princen. T/m 20 april in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag. Wo t/m za 12-17u.

Reggy GunnSchilder Reggy Gunn husselt in zijn schilderijen de klassieke ingrediënten van de schilderkunst ongehinderd door elkaar. Abstractie en figuratie gaan in zijn werk hand in hand. Kleurenstudies worden gecombineerd met getallenreeksen en onleesbare tekstflarden. De contouren van de schilderijen kunnen vierkant zijn, maar ook ovaal, de kleuren zijn de ene keer sober monochroom en dan weer helder en fel. Gunn hanteert de collage-achtige techniek van het sampelen, maar toch is zijn stijl heel herkenbaar gebleven.

Schilderijen Reggy Gunn. T/m 2 april Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, Haarlem. Do t/m zo 13-17u.

En verder:Installatie van Job Koelewijn t/m 22 april in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A'dam; schilderijen van Iwan van 't Spijker t/m 15 april Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstr 165c, A'dam; foto's van Martine Stig t/m 15 april Motive Gallery, Elandsgracht 10, A' dam; schilderijen en video's van Gil & Moti t/m 19 april De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam, foto's & video van Martin C. de Waal t/m 1 april Torch, Lauriergracht 94, A'dam; beelden van Hans van der Ham t/m 2 april Galerie Metis, Lijnbaansgracht 316, A'dam; foto's van David Renggli t/m 9 april Van Zoetendaal Gallery, Keizersgracht 488, A'dam; vijf jaar HuMobisten t/m 9 april Galerie Blaak 10, Witte de Withstraat 7a, R'dam; schilderijen & tekeningen van Amitai Ben David t/m 2 april Galerie Berendsen, Hoogstr 32, R'dam; foto's van Regula Maria Muller t/m 15 april Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, R'dam.