FRANKRIJK

Henri Rousseau De Franse schilder Henri Rousseau (1844-1910), bijgenaamd Le Douanier omdat hij tot 1893 belastingambtenaar was, kan tot de grootste van de zgn. naïeven worden gerekend. In een geheel eigen koloriet waarin vele nuances van groen domineren, schilderde hij figuren in boslandschappen en exotische wouden. De inspiratie voor zijn grote jungles vond hij voornamelijk in de Jardin des Plantes in Parijs en in reisverhalen. De expositie in het Grand Palais met 12 van zijn grote jungle-landschappen, zelfportretten, stadsgezichten en allegorieën analyseert aan de hand van interessante historische documentatie het scheppingsproces van deze fantastische taferelen.

Le Douanier Rousseau, Jungles à Paris t/m 19 juni in het Grand Palais, Square Jean Perrin, Parijs, dag beh di 10-20u, wo 10-22u 0033-144131717 en www.rmn.fr

Tekeningen Parijs staat deze week in het teken van de tekening met als hoogtepunt de Salon du Dessin. Daar tonen 16 Franse en 14 buitenlandse galeries 1000 topstukken (met topprijzen) van de Renaissance t/m 1970 van Franse, Italiaanse, Duitse, Engelse en Noord-Europese scholen. Ook is er een Salon ‘off’ in 17 galeries van het Quartier Drouot. Daar variëren de prijzen 'maar' van 1000 tot 10.000 euro en is de kwaliteit ook heel hoog. Een aantal musea besteden in deze periode speciale aandacht aan de tekening zoals de École des Beaux-Arts (collectie Jean Bonna), Fondation Custodia (Rembrandt) en Musée du Louvre (Veronese et le dessin Vénitien)

Salon du Dessin t/m 27 mrt in het Palais de la Bourse, Place de la Bourse, Parijs, dag 12-20u30, www.salondudessin.com

En verder in Parijs: Last Landscape, een dansspektakel van en door Josef Nadj geïnspireerd op zijn geboortedorp in ex-Joegoslavië t/m 26 mrt in het Théâtre de la Cité internationale 0033-143135050; 10e Pavillon des Antiquaires et des Beaux-Arts van 25 mrt t/m 2 apr in de Jardin des Tuileries www.pavillondesantiquaires.com.