Flets en obligaat

Het idee is prachtig. André van der Hout en Adri Schrover lieten zich voor Het zwijgen inspireren door zogenoemde moordliederen die begin twintigste eeuw in de veengebieden van Drenthe als nieuwsdienst fungeerden. Die liederen belandden in het Meertens Instituut. In Het zwijgen komen ze daar in handen van de landerige onderzoeker Victor Dreissen. Hij trekt naar Drenthe om het slot van een van die liederen te horen en stiekem het huisje op te knappen dat zijn oom hem heeft nagelaten.

Film Het zwijgen André van der Hout en Adri Schrover. Met: Vincent Croiset, Rosa Reuten, Huib Broos. In: 9 bioscopen Still uit de film Het Zwijgen Rosa Reuten & Vincent Croiset

Het veen herbergt een wonderlijke verzameling bewoners die allemaal op de hoogte schijnen van geheimen die met dat bewuste lied te maken hebben. Ze doen erg hun best om Victor die geheimen te onthullen, maar ook om daar niks over te vertellen. Het zwijgen heeft last van die geheimzinnigheid en tegelijkertijd is het mysterie domweg niet groot genoeg om de film naar een bijzonder niveau te tillen. Zo resteert een fletse en met af en toe obligaat gevoel voor esthetiek gemaakte film vol reuzen-wegwijzers om de kijker door het verhaal te loodsen.

Bas Blokker

Film

Het zwijgen

André van der Hout en Adri Schrover. Met: Vincent Croiset, Rosa Reuten, Huib Broos. In: 9 bioscopen *

    • Bas Blokker