Film 'Woeden der gehele wereld' flopt

Het woeden der gehele wereld is geflopt. De film van Guido Pieters, naar de roman van Maarten 't Hart, trok in de eerste vijf dagen niet meer dan tweeduizend bezoekers, aldus distributeur United International Pictures (UIP). 'Daarna ben ik opgehouden te tellen', zegt directeur M. van Praag.

De film is een week geleden in 40 kopieën uitgebracht. Dat wil zeggen dat per bioscoop, per dag, zo'n acht à negen bezoekers naar de film keken. Met verschillende voorstellingen per dag betekent dit dat de film vaak voor twee of drie bezoekers moet zijn vertoond. Deze week heeft UIP het aantal kopieën teruggebracht naar twaalf.

Volgens Van Praag waren de verwachtingen vooraf al niet hoog. De recensies waren vernietigend en 'alles wat over de film geschreven is, heb ik zelf ook gezegd'. Producent Rob Houwer sprak eerder in deze krant van 'een fatsoenlijke film'. Oorspronkelijk, zegt Van Praag, zou de film in 75 kopieën worden uitgebracht, met een tv-campagne en flinke advertenties in de pers. 'Op basis van het scenario dachten wij dat het een succes kon worden.' UIP verliest nu geld op de film. Met 10.000 bezoekers, zegt Van Praag, had hij de uitbrengkosten eruit gekregen.

Het woeden der gehele wereld, over een ondergeschoven kind dat opgroeit in een door de Tweede Wereldoorlog getraumatiseerd Nederland, is voor 3,2 miljoen euro gemaakt. Het Nederlands Fonds voor de Film nam 900.000 euro voor zijn rekening, de maximale bijdrage voor zogenoemde publieksfilms. Volgens een woordvoerder hanteert het Fonds hiervoor vaste criteria, waaraan scenario, producent, regisseur, cast en marktpotentie worden getoetst.