Europees vliegverbod voor 93 maatschappijen

Bij elkaar 93 luchtvaartmaatschappijen mogen om veiligheidsredenen niet langer boven Europa vliegen. Ze staan op een zwarte lijst die de Europese Commissie gisteren heeft gepubliceerd. Het gaat vooral om Afrikaanse maatschappijen. Alleen al uit Congo staan vijftig maatschappijen op de lijst. Veertien maatschappijen uit Sierra Leone krijgen een Europees vliegverbod, net als zeven uit Swaziland.

Vorig jaar werd besloten tot het opstellen van een zwarte lijst na een aantal ongelukken, onder andere in Griekenland en Italië. Frankrijk stelde eerder al een eigen lijst op, na een ongeluk met een Egyptisch toestel waarbij 148 hoofdzakelijk Franse toeristen om het leven kwamen.

Nederland besloot eerder geen lijst op te stellen, maar een aantal maatschappijen onder verscherpt toezicht te plaatsen. Dat gold voor de Turkse vervoerders MNG Airlines, Fly Air en Onur Air. Zij staan overigens geen van drieën op de zwarte lijst van de Europese Unie.

Eurocommissaris Jacques Barrot (Transport) zei gisteren bij de presentatie van de lijst dat sommige van de vliegtuigen van de betrokken maatschappijen 'vliegende doodskisten' zijn. De veiligheidscontroles in de landen van herkomst van de toestellen zijn volgens hem te zwak.

De reden dat met name uit Congo veel maatschappijen op de lijst terecht zijn gekomen, komt volgens Barrot doordat na de burgeroorlog in dat land veel oude militaire vliegtuigen zijn omgebouwd tot passagiers- en vrachttoestel. 'In Afrika worden daarnaast nog veel opgelapte vliegtuigen uit de voormalige Sovjetunie gebruikt', zei Barrot. Deze toestellen staan volgens hem bekend om hun gebrekkige veiligheid.

Behalve veel Afrikaanse maatschappijen staan ook Afghan Airlines, maAir Koryo uit Noord-Korea en het Thaise Phuket Airlines op de zwarte lijst van de Europese Commissie, net als maatschappijen uit Kazachstan, Kirgizië en Liberia.

Voor een aantal maatschappijen, waaronder Air Bangladesh en Buraq Air uit Libië, geldt dat ze geen Europees vliegverbod krijgen, maar dat ze maar met een beperkt aantal goedgekeurde toestellen uit hun vloot toegelaten worden. 'Met deze lijst houden we dubieuze maatschappijen uit Europa', aldus Barrot. 'We weten voortaan dat alle toestellen die boven Europa vliegen aan de hoogste veiligheidseisen voldoen.'

Bekijk de zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen op europa.eu.int/comm/transport/air/safety/flywell_en.htm

Rectificatie / Gerectificeerd

Het bericht Europees vliegverbod voor 93 maatschappijen (23 maart, pagina 12) vermeldt een onjuist aantal luchtvaartmaatschappijen dat niet meer boven Europa mag vliegen. Het zijn er 92.