Europa moet meer toeristen trekken

Wie goed luistert in de Keukenhof, op de Dam of in het Rijksmuseum hoort hem: de nieuwe toerist. Hij komt uit Rusland, China of India en is een nog vrij onbekend fenomeen in Europa. Maar het aantal toeristen uit tot voor kort geïsoleerde of arme landen, groeit: vorig jaar kreeg Nederland 30 procent meer Chinezen, Russen, Indiërs en Brazilianen op bezoek. In absolute cijfers zijn het er nog maar weinig - 110.000 Chinezen en 37.000 Indiërs - maar die aantallen zullen alleen maar groeien, is de verwachting.

Goed nieuws natuurlijk, vindt de Europese Commissie. Deze week stond het belang van het toerisme voor de werkgelegenheid centraal op een Europese ministerstop in Wenen, vandaag is toerisme een van de agendapunten van de Europese Raad van regeringsleiders in Brussel over de Lissabon-agenda.

Jobs, jobs, jobs - daar gaat het de Europese politieke leiders om. Ondanks de groei in het toerisme is de Commissie bezorgd. Europa is met vijf landen in de top-10 van vakantielanden weliswaar nog altijd de populairste reisbestemming ter wereld, maar het toerisme naar Europa groeit met 5 procent beduidend minder snel dan elders in de wereld (11 procent in 2004). Oorzaken zijn de steeds goedkoper wordende vakanties in verre landen, waardoor veel toeristen vooral Azië verkiezen boven Europa. Voor Nederland geldt bovendien dat het aantal Duitse gasten terugloopt.

Dat teruglopende marktaandeel van Europa kan nadelig zijn voor de werkgelegenheid in de toeristische sector, waar circa 8 miljoen mensen werken. Terwijl het toerisme door Brussel juist wordt beschouwd als een mooie manier om banen te scheppen, vooral in Oost-Europa. Brussel zou graag zien dat er in die branche de komende tien jaar 2 miljoen banen bijkomen.

Maar dan moeten we er wel harder aan trekken om de toerist te lokken, waarschuwde de Commissie. Zo moeten de lidstaten samenwerken op het gebied van infrastructuur. Om het goede voorbeeld te geven lanceerde de Europese Commissie deze week een website (www.visiteurope.com) waarop de toerist zich met een paar muisklikken door heel Europa kan bewegen.

Ook het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) vindt dat het beter kan. Weliswaar was 2005 een uitstekend jaar voor het toerisme in Nederland en dreigt dit jaar nog beter te worden, maar als de Nederlandse vliegvelden niet worden uitgebreid en er niet meer hotels worden gebouwd, kunnen we de groeiende stroom toeristen over een paar jaar mogelijk niet meer aan, waarschuwde directeur Hans van Driem onlangs. Hij verbaast zich over de traagheid waarmee vergunningen worden afgegeven voor hotels en evenementen. Als voorbeeld noemt hij een casino dat niet welkom is in Maastricht. 'Als dit een biotechnologisch bedrijf was geweest, dan had de BV Nederland enthousiast gereageerd. Het ergert mij dat politiek en overheid nog zo calvinistisch denken over de leisure- en entertainmenteconomie. Het is een van de weinige sectoren die nog groei laten zien.'

    • Friederike de Raat