Europa krijgt één rijbewijs

Na jaren touwtrekken is het nu vrijwel zeker dat er een Europees rijbewijs komt. Het laatste land dat daar bezwaren tegen had, Duitsland, heeft gisteren zijn verzet opgegeven. Aanstaande maandag zullen de transport-ministers van de 25 lidstaten van de Europese Unie naar verwachting formeel besluiten dat het Europees rijbewijs kan worden ingevoerd.

Het Europees rijbewijs is een plastic kaartje dat de huidige 135 modellen in de EU gaat vervangen. Hierdoor moet het voor burgers makkelijker worden zich door Europa te bewegen omdat het voor autoriteiten makkelijker wordt de geldigheid van een rijbewijs te controleren.

Het Europees rijbewijs moet uiterlijk in 2011 worden ingevoerd. Daarna moeten automobilisten elke tien à vijftien jaar een nieuwe pasfoto laten maken om fraude te voorkomen. In Nederland is dat al de praktijk.

Nederland voert al per 1 oktober een rijbewijs in op creditcard-formaat. De kaart blijft roze. Ieder land is vrij te bepalen welke kleur het wordt.

In Duitsland zijn rijbewijzen nu levenslang geldig en de Duitsers wilden dat graag zo houden. Met een extra lange overgangstermijn van twintig jaar voor bestaande rijbewijzen is de Duitse minister Tiefensee (Verkeer) deze week overgehaald.

Aan het Europees rijbewijs wordt ook een systeem van gegevensuitwisseling gekoppeld. Dat moet bijvoorbeeld voorkomen dat een Duitser die z'n rijbewijs wegens dronkenschap kwijtraakt in Duitsland, in Nederland een nieuw exemplaar kan aanvragen.