Een weinig kansrijke kandidaat

Tweede-Kamerlid Jelleke Veenendaal (52) wil zich kandidaat stellen als lijsttrekker van de VVD, omdat ze vindt dat partijleden 'iets te kiezen' moeten hebben. Het is voor het eerst dat de VVD-leden hun lijsttrekker mogen aanwijzen en tot nu toe had alleen staatssecretaris Mark Rutte (Onderwijs) zich kandidaat gesteld.

Jelleke Veenendaal Foto Dijkstra J. Jelleke Veenendaal tweede kamerlid tijdens vergadering Dijkstra bv.

Veenendaal vindt zichzelf geschikt als lijsttrekker omdat ze 'bindend' is. 'Ik denk dat ik positief overkom en volgens anderen heb ik een goede uitstraling.' Voor haar collega's in de VVD-fractie kwam haar kandidatuur gisteren als een verrassing. Ze geldt in de fractie niet als een kansrijke kandidaat.

Veenendaal kwam in december 2003 in de Kamer als opvolgster van Erica Terpstra, die voorzitter werd van de sportkoepel NOC*NSF. Voordat ze in de Kamer kwam, was Veenendaal commercieel directeur bij het bedrijf Reek Weegtechniek in Purmerend. Eerder was ze onder meer bedrijfsadviseur bij het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf in Zaandam en hoofd handelsvoorlichting bij de Kamer van Koophandel in Alkmaar.

In de Kamer maakt ze deel uit van de commissies voor Volkshuisvesting, Defensie en Buitenlandse Zaken. In 2005 kwam ze met een initiatief-nota over de aanpak van huisjesmelkers. Ze stelde ook voor dat bewoners van recreatiewoningen permanent gebruik mochten maken van hun huisjes als ze ouder waren en niet meer werkten. Door een motie van Veenendaal werden gemeenten gedwongen bewoners van vakantiehuizen duidelijkheid te geven over hun positie. Frans Weisglas, fractiegenoot en Kamervoorzitter, noemt het 'goed' dat er nu een kandidaat is naast Ruttte.

Bij Barend & Van Dorp zei Veenendaal gisteravond dat ze zich ook kandidaat had gesteld als fractievoorzitter na het aftreden van Jozias van Aartsen. De commissie die Kamerleden om advies vroeg over de opvolging had volgens haar toen 'enorm gezwegen'. Kamerlid Willibrord van Beek werd tijdelijk fractievoorzitter.