DUITSLAND

Max Beckmann In 1941 ontwierp Max Beckmann tijdens zijn ballingschap in Amsterdam een grafische cyclus over de bijbelse Apocalyps. De parallellen met de door de Duitsers begonnen oorlog liepen in het oog en ontwerpen moesten in het geniep naar het land waaruit Beckmann gevlucht was, worden vervoerd. In Frankfurt am Main maakte men er litho's van. Die kleurde Beckmann in Amsterdam dan weer in. Ze waren lange tijd zoek, maar nu zijn ze gevonden - en tentoongesteld.

(25 maart t/m 27 aug. Museum für Moderne Kunst, Frankfurt/M: 0049-69 21230447 & www.mmk-frankfurt.de).

Beckman2 Een ander museum in Frankfurt wijdt zich aan een verwaarloosd deel van Beckmans werk: de aquarellen. Terwijl zijn schilderijen de ellende van het menselijke bestaan aandikken maken die aquarellen een lichtvoetige indruk.

T/m 28 mei Schirn Kunsthalle: 0049-69 299882118 & www.schirn-kunsthalle.de).

Simeon Solomon Een gladiatorengevecht in het oude Rome. De strijder ligt op de grond. Twee dames eisen met naar beneden wijzende duimen de finale doodssteek. Een kind kijkt gelaten toe. Schoonheid, erotiek en bloeddorst legde de Brit Simeon Solomon in de acht gezichten op zijn schilderij Habet! Een overzichtsexpositie van de in 1840 geboren prerafaëliet toont de opkomst en neergang van een verborgen genie. De jongste telg uit een joodse familie werd al op zijn 15de tot de Royal Academy toegelaten. Maar Solomons homoseksueel getinte zinnelijkheid wekte de woede van de Victoriaanse censuur en de schilder stierf verarmd in 1905.

Offenbarung der Liebe: t/m 18 juni in de Villa Stuck, Prinzregentenstr. 60, München. Wo-zo 11-18u; info: 0049-89 455 5510 en www.villastuck.de.

En verder Gala Gala, kameropera van schrijfster Elke Heidenreich over Dalí's muze, tegelijk met de Dalí-tetoonstelling in Museum Ludwig, Keulen: 0049-22122126165 en www.museen.koeln.de.