Computermaker Apple boos over Franse wet

Computerbedrijf Apple heeft gisteren verbolgen gereageerd op Franse wetgeving die de onderneming praktisch dwingt om zijn muziekproducten Ipod en Itunes toegankelijk te maken voor concurrenten. Volgens Apple stimuleert de wet het illegale gebruik van muziek. Het besluit kan ertoe leiden dat Apple zich terugtrekt van de Franse markt.

Het Franse parlement nam dinsdag een wetsvoorstel aan dat bepaalt dat muziek uit internetwinkels afspeelbaar moet zijn op verschillende muziekspelers. Apple levert via zijn internetwinkel Itunes muziek op een digitaal formaat dat alleen functioneert op de digitale muziekspeler van Apple, de Ipod.

Door de nieuwe wet zouden concurrenten zoals Sony en Philips internetwinkels kunnen openen met muziek voor de Ipod. Omgekeerd zouden liedjes afkomstig van Itunes afgespeeld kunnen worden op de digitale muziekspelers van Sony en Philips.

Apple voorspelt dat de wet leidt tot een toename van het illegaal downloaden van muziek. Muziekliefhebbers zullen hun afspeelapparaten vullen met liedjes zonder digitale kopieerbescherming, stelt de onderneming. De wet leidt tot 'door de staat gesteunde piraterij', aldus Apple in een verklaring.

De wet moet nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Franse senaat. Dit is gepland voor mei.

Als de wet definitief wordt aangenomen, kan dat leiden tot het vertrek van Apple van de Franse markt. Terugtrekking zou een signaal vormen in de richting van Europese regeringen die vergelijkbare maatregelen overwegen als de Franse.