Chimpansee wijst zijn vlooipartner waar hij wil worden gevlooid

Rotterdam. Chimpansees maken tijdens het vlooien gebaren om hun vlooipartner aan te duiden waar ze gevlooid willen worden. Dit hebben primatologen aangetoond bij mensapen in de Ngogo-kolonie in het Kibale Nationaal Park in Oeganda. Ze publiceerden hun bevindingen afgelopen dinsdag in het tijdschrift Current Biology. Het lijkt weinig bijzonder: een gebaar maken waar je gekrabd wil worden. Maar tot nu waren gebaren om acties van anderen te sturen alleen bekend uit onderzoeken waar mensen en chimpansees elkaar beïnvloedden, niet chimpansees onderling.

Chimpansee vlooit soortgenoot Foto Natura, Gerry Ellis Gerry Ellis, Foto Natura, CHIMPANZEES (Pan troglodytes), GROOMING, GOMBE STREAM NATIONAL PARK, TANZANIA RANGE: CENTRAL AND WEST FORESTED AFRICA Ellis, Gerry

Het maken van `aanwijzende gebaren` vergt een tamelijk vergevorderd inzicht in de mentale wereld van een ander. Het vlooien is een belangrijk onderdeel van het sociale leven van mensapen. Het `aanwijzende gebaar` kwam vrij vaak voor: in totaal 186 keer tijdens 101 van de 249 geobserveerde vlooipartijen. In de meeste gevallen (64 procent) gaat de ander onmiddellijk vlooien op de aangegeven plaats. Succesvolle gebaren bij het vlooien kwamen het vaakst voor bij hooggeplaatste mannetjes die elkaar vlooiden. Volgens de onderzoekers komt het gebaar zo vaak voor, en is het zo vaak succesvol, dat het waarschijnlijk is dat de chimps zo bewust en moedwillig de handelingen van hun vlooier beïnvloeden.