Beursrally kan nog gemakkelijk omslaan

Het is een prachtige beursrally geweest. In drie jaar tijd zijn de aandelenmarkten van Europa en de Verenigde Staten met 50 tot 90 procent in waarde gestegen, zonder grote correcties op de weg omhoog. Maar zal dat zo blijven doorgaan?

Optimisten zien een herhaling van de situatie van midden jaren negentig. Tussen 1995 en 1998 klom de S&P 500-index met 110 procent, meer dan welke grote markt ook de afgelopen drie jaar. Maar dat was nog lang niet het einde van het verhaal. De Amerikaanse markt steeg nog eens met 60 procent voordat begin 2000 het hoogtepunt werd bereikt.

Anderen zien een herstel, geen rally. De indexen bevinden zich nog slechts op het niveau van 1999. De S&P 500 staat nog steeds 15 procent lager dan de top van 2000. Bovendien lijken aandelen nu relatief goedkoop. Wereldwijd zijn de koers-winstverhoudingen met de helft gekrompen.

Maar wacht eens even, zeggen de pessimisten. Die verhoudingen zijn gebaseerd op ongewoon hoge winsten. In de Verenigde Staten en in het grootste deel van Europa bevindt de verhouding tussen de winsten en het bbp zich op een historisch hoog niveau. De mondiale groei is zeer goed geweest, terwijl de rente laag is gebleven. Die ontwikkeling is vooral financiële instellingen en oliemaatschappijen ten goede gekomen, twee sectoren die oververtegenwoordigd zijn op de aandelenmarkt. De rente stijgt nu en dat kan een wissel trekken op de winsten.

Bovendien zijn de koers-winstverhoudingen helemaal niet bijzonder laag. In de VS wordt de markt gewaardeerd op hetzelfde meervoud als in 1996, toen Fed-voorzitter Alan Greenspan 'irrationele overdrijving' constateerde. Het Verenigd Koninkrijk is goedkoper, maar afhankelijker van de bloeiende oliesector.

Voor de doorgewinterde pessimisten is het gewoonweg te vroeg voor een volledig herstel van de beurzen na de excessen van de jaren negentig. Na de beurshausses van de jaren twintig en de vroege jaren zestig duurde het meer dan twintig jaar voordat de Amerikaanse beurzen zich volledig herstelden. De huidige rally kan dus nog makkelijk in zijn tegendeel veranderen.

Edward Hadas

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Edward Hadas