Beste George, je bent mijn liefste neocon!

Ondanks je kritische praatjes is de boodschap vanje films duidelijk.

De VS moeten hun idealen blijven najagen.

Beste George Clooney, van hartegefeliciteerd met de oscar voor de beste bijrol die je onlangs hebt binnengehaald. Die gun ik je zeer. Niet alleen uit bewondering voor je Cary Grant-achtige flair, maar ook uitbewondering voor je politieke lijn. Als voorstander van een hard maar nobel buitenlands beleid vind ikHollywood maar een slappe boel. Maar op jou, beste vriend, kan ik altijd bouwen. Jij bent 'Neocon Nummer Eén' in Never Neverland.

Ik weet dat je je best doet je ware opvattingen te verbergen achterallerlei progressieve praatjes. Jij hebt George W. Bush vergeleken met Tony Soprano en gewaarschuwd dat hij het land verandert in een tweede nazi-Duitsland. Dat reken ik je niet aan: wat moet je anders in dat progressieve wereldje? Maar je films, dáár gaat het om. En wat je ook zegt, die zijn puur neoconservatief.

Zelfs Syriana, die door een hoop neoconservatieven, onder wie ikzelf, is bekritiseerd omdat Amerika er zo van langs krijgt, heeft een neocon-boodschap. De film protesteert tegen de invloed van de grote oliemaatschappijen op het Amerikaansebuitenlandbeleid. Dat protest is de neocons uit het hart gegrepen. Zij vinden dat het beleid waar de oliemaatschappijen achter staan - steun aan dictators in het Midden-Oosten - ons naar de afgrond leidt. Je lokt er alleen maar meer anti-Amerikaanse zelfmoordaanslagen mee uit, zoals Syriana laat zien. Deze film suggereert dat wij progressieve Arabische hervormers als de fictieve prins Nasir zouden moeten steunen - precies waar de neocons op hebben aangedrongen.

En dan heb je The Peacemaker, jouw geweldige thriller uit 1997, die ons land probeerde te waarschuwen voor de zelfvoldaanheid van na de Koude Oorlog door te laten zien hoegemakkelijk terroristen een atoombom de VS kunnen binnensmokkelen. De neocons pleitten al in de jaren negentig voor gewetenlozer optreden tegen terroristen.

Dat was allemaal maar een voorspel voor je neoconservatieve meesterwerk Three Kings uit 1999. Daarin liet je zien dat de VS tijdens de Golfoorlog van 1991 hun doelstellingen niet haalden omdat Saddam Hoessein aan de macht bleef. Terwijl iedereen uitgelaten het einde van de oorlog viert, prevelt de door jou gespeelde majoor Archie Gates sombertjes: 'Ik weet niet eens wat wij hier gedaan hebben.' Precies watneocons als Paul Wolfowitz ook zeiden! Zij wilden Saddam Hussein niet alleen maar uit Koeweit verdrijven, zij wilden hem afzetten.

In Three Kings is een groepje van drie soldaten onder jouw leiding op pad om goud te stelen dat uit Koeweit is geroofd, maar het wordt gauw duidelijk dat jij de ogen niet kunt sluiten voor het leed van de Iraakse shi'ieten, die op aansporing van Amerika in opstand zijn gekomen tegen Saddam, en die nu worden afgeslacht. In de sleutelscène van de film zie jij een Iraakse beulsknecht een shi'itische vrouw door het hoofd schieten. De verantwoordelijke Iraakse officier is bereid jou er met de buit vandoor te laten gaan. 'Gaat u nu alstublieft', smeekt hij. 'Ik dacht het niet', snauw jij. En dan sla je namens de shi'ieten de Ba'athisten in elkaar.

Daarna probeer jij een groep van 55 shi'ieten veilig de grens over te loodsen naar een vluchtelingenkamp in Iran. Je betaalt er een hoge prijs voor: je raakt bijna al je goudstaven kwijt, één van je mannen wordt gedood en een ander raakt zwaargewond - maar je doet wat je doen moet.

De boodschap is duidelijk: de VS moeten in het buitenlandse beleid hun idealen najagen, en niet alleen maar aan hun strategische en economische belangen denken. Geloof het of niet, dat is de kern van het moderne neoconservatisme. En dat is precies het beleid dat president Bush volgt in Irak, ondanks de schimpscheuten van jou en je vrienden.

Three Kings toont aan dat het geen zin zou hebben gehad om het Iraakse volk te vragen in opstand te komen tegen zijn onderdrukker. De VS moesten zich er wel in mengen, al was het maar om hun verraad aan de Irakezen uit 1991 goed te maken.

Iedereen die zich afvraagt wat de Amerikaanse troepen op dit moment in Irak uitvoeren, moet Three Kings huren: een spijkerhard pleidooi voor de invasie.

©Los Angeles Times

Max Boot is verbonden aan de Raad voor Buitenlandse Betrekkingen in de VS.

Clooneyfiles.com: informatie over de acteur/regisseur.

    • Max Boot