BELGIË

Musea van het Verre Oosten Met de opening van een Museum voor Japanse Kunst beschikt Brussel nu over drie ‘Musea van het Verre Oosten’. De nieuwe instelling ligt vlakbij de Japanse Toren in Laken en is ondergebracht in het koetshuis van het Chinese Paviljoen, waar koning Leopold II ooit een luxueus restaurant wilde herbergen. Na jarenlange leegstand worden er nu de collecties klassieke Japanse kunst van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis bewaard en geëxposeerd. Vanwege de grote kwetsbaarheid van de meeste kunstvoorwerpen zijn er telkens wisselende ensembles te zien. De verzamelingen omvatten keramiek, beeldhouw- en schilderkunst, textiel, lakwerk, prent- en metaalkunst, en dateren voornamelijk uit de Edo-periode (1600-1868). T/m zondag 26 maart is er een programma met gratis voorstellingen en rondleidingen.

Museum voor Japanse Kunst, Van Praetlaan 44, Brussel, di t/m vr 9u30-17u, za-zo 10-17u. Inl 0032 22681608.

Kersentuin In de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel is tot 1 april Anton Tsjechovs laatste toneelstuk De Kersentuin (1904) te zien in een regie van Raven Ruëll. De zware melancholische ondergangssfeer die dramaturg Stanislavski, de eerste regisseur van het stuk, zeer tegen de zin van Tsjechov aan diens zwanenzang oplegde, is verdwenen. Gebleven is de bitterzoete komedie die de auteur zich had voorgesteld. Ruëll zorgde voor een flitsende nieuwe bewerking van de tekst.

Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Lakensestraat, Brussel, t/m 1 april. Inl 0032 22101112 en www.kvs.be

En verder Het verlangen naar schoonheid. Wiener Werkstätte en het Stoclethuis, t/m 28 mei, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25078444, www.bozar.be;Yohji Yamamoto. Dream Shop, t/m 13 aug., ModeMuseum, Antwerpen 0032 34702770 en www.momu.be; Nanny Still, Ambassador of Design, t/m 17 apr., Designmuseum, Gent 0032 92679999 en www.designmuseumgent.be.