Bedrijf mag media Irak omkopen

De Lincoln Group heeft geen militaire regels geschonden door Iraakse media te betalen om pro-Amerikaanse verhalen te publiceren. Dit meldde The New York Times dinsdag op basis van een nog vertrouwelijk onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Defensie. In november lekte uit dat het pr-bedrijf in opdracht van het Pentagon verhalen verspreidde die geschreven waren door militairen van de afdeling Informatie Operaties.

De artikelen, die zonder uitzondering positief van toon waren over de bezetting van Irak, werden aan Iraakse kranten geleverd zonder de ware bron te vermelden. 'Behulpzame' Iraakse redacteuren werden beloond met sommen geld.

De opdracht om de artikelen te verspreiden viel binnen een miljoenencontract dat de Lincoln Group sloot met het Amerikaanse militaire gezag in Bagdad. Deze overeenkomst is nog steeds 'volledig van kracht', aldus betrokken ambtenaren.

Congresleden uitten eerder kritiek: de VS zouden een democratisch principe als persvrijheid hiermee verloochenen. Ook zijn ze bang dat in de moderne wereld van satelliettelevisie en internet gemanipuleerde berichtgeving ook bij Amerikaanse nieuwsconsumenten terecht komt.