BAM lijdt verlies in Duitsland

Bouwconcern BAM blijft last ondervinden van de economische malaise in Duitsland. BAM leed bijna 27 miljoen euro verlies op de Duitse markt. Dit bleek vanmorgen bij de presentatie van de cijfers over 2005. Die werden voor het eerst in 23 jaar niet door topman Wim van Vonno, maar door zijn opvolger Joop van Oosten gepresenteerd.

De omzet daalde vorig jaar, vooral als gevolg van de situatie in Duitsland, licht tot 7,4 miljard euro (2004: 7,5 miljard). Twee Duitse dochters, Wayss & Freytag Ingenieurbau en Wayss & Freytag Schlüsselfertigbau, leden verlies.

Ook bij bouwbedrijf VolkerWessels liepen de verliezen in Duitsland vorig jaar op, maakte het bedrijf vanochtend bekend. In de loop van dit jaar stopt VolkerWessels met de bouw- en vastgoedactiviteiten in Duitsland.

In het algemeen was het een goed jaar voor BAM, dat een nettowinst behaalde van 153,3 miljoen (5 procent meer dan in 2004). In Nederland verbeterde BAM zijn positie op de woningmarkt onder meer door de ontwikkeling van meer eigen huizen.

Speerpunt voor de komende jaren worden publiek-private projecten, zoals scholen en wegen. Deze nieuwe tak van BAM leed vorig jaar nog 5,4 miljoen verlies, wat komt door de hoge kosten van de diverse openbare aanbestedingen. Maar de vooruitzichten zijn goed, aldus Van Oosten. BAM heeft inmiddels ruim twintig publiek-private projecten onder handen (o.a. de bovenbouw van de HSL).

BAM is optimistisch over 2006: de orderportefeuille bevindt zich met een waarde van 10,4 miljard euro op recordhoogte. Het BAM-bestuur zei 'heel erg zeker te weten' dat dit jaar een omzet van circa 8 miljard euro wordt gehaald. Een nettowinst van 170 miljoen euro moet 'haalbaar' zijn.