ASEAN spreekt oppositie Birma

De Maleisische minister van Buitenlandse Zaken, Syed Hamid, is vandaag naar Birma afgereisd voor gesprekken met de oppositie in het autoritair geleide Birma. Het Birmese bewind had in december vorig jaar onder zware druk van ASEAN, het netwerk van tien Zuidoost-Aziatische landen, ingestemd met het bezoek.

ASEAN op zijn beurt staat al decennia onder druk van het Westen om op te treden tegen het Birmese regime, sinds 1962 aan de macht. Het is hoogst ongebruikelijk voor ASEAN om zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden.

Birma heeft het bezoek herhaaldelijk uitgesteld. Hamid zal leden van de oppositie spreken over het 'democratiseringsproces'. Sinds december houdt het bewind in het nieuwe regeringscentrum ten noorden van Rangoon een conventie over het 'pad naar democratie'. De eerste van zeven stappen op dat pad is de opstelling van een nieuwe grondwet.

Omdat de partij van oppositieleidster Aung San Suu Kyi niet is betrokken bij die besprekingen, ziet de oppositie het pad als een poging om het militaire bewind te consolideren en mensenrechtenschendingen te vergoelijken. Afgelopen vrijdag werd de voormalige politieke gevangene Thet Naing Oo op een marktplein in Rangoon gedood door de politie. ASEAN heeft Birma daarop aangesproken. Volgens een commissie van parlementariërs is geweld tegen activisten 'welig tierend' in Birma.

Onduidelijk is of Hamid de onder huisarrest staande Aung San Suu Kyi mag spreken.