'Allochtoon verrijkt waarden'

Ruim een jaar voor de Tweede Kamerverkiezingen is er een nieuwe politieke partij: de Partij voor Allochtone Nederlanders, simpelweg: PAN. Gisteren gaven vier leden van PAN, onder wie oprichter Hans Hoogendijk, 'de enige niet-allochtoon van het gezelschap', in Den Haag een toelichting op het programma van de partij. PAN is een partij voor alle Nederlanders, 'want we zijn dus geen allochtonenpartij', en een partij die 'een nieuw tijdperk inluidt.' Een politieke partij die verschilt van andere partijen. 'Wij zijn een beweging.'

Hoogendijk, managementtrainer, richtte zich bij de presentatie van PAN op de multiculturele samenleving. Die is mislukt. 'Nu moeten allochtonen zich aanpassen, wat leidt tot een saai zooitje. Nederland is helemaal niet multicultureel, wij gaan het multiculturalisme echt op de kaart zetten.' En: 'Allochtonen zorgen voor een waardenverrijking. Nederlanders zijn individueel, niks mis mee, maar dat leidt tot eenzaamheid. Allochtonen houden van familie en we hebben ze nodig voor het wij-gevoel.' Om de multiculturele samenleving te laten slagen is een nieuwe taal nodig, vindt PAN. 'We hebben het dan over PAN-culturaliteit en PAN-burgerschap.'

De boodschap van Hoogendijk: 'Nederland gaat niet goed met allochtonen om.' En ook niet met integratie: 'Als je een oud-gevangenisbewaarder op multicultureel beleid zet, kun je problemen verwachten'. Of met radicaliserende moslims: 'Iedereen zegt dat die jongens terroristen zijn. Maar ze zijn eenzaam en kunnen hun ideeën niet kwijt.' Ook de discussie over de hoofddoek deugt niet: 'Wat een ongelooflijk gezeur, zeg.'

De partij heeft maatregelen opgesteld voor een beter Nederland. Zoals: een schooluniform, afschaffing van het ministerie voor Vreemdelingenzaken en Integratie, overal mag een hoofddoek gedragen worden en illegalen met een baan worden legaal. Een lijsttrekker is er nog niet.