Allochtonen hebben rationeel gestemd

Bij de lokale verkiezingen hebben allochtonen massaal op dezelfde partij gestemd, de PvdA.

Paul Scheffer waarschuwde in Opinie & Debat van zaterdag dat hier een gevaar in schuilt.

Het leidt snel tot een etnisch eilandenrijk, aldus Scheffer. Sjoerd de Jong begrijpt die angst niet: dóén ze een keer mee, zoals het hoort, in het stemhokje - is het wéér niet goed. Jack Burgers bestrijdt Scheffers stelling dat culturele en sociaal-economische problemen moeilijk te scheiden zijn. Twee briefschrijvers vinden Scheffer een onheilsprofeet.

Toen Pim Fortuyn als een orkaan door het politieke landschap raasde, een revolte van Nederlandse burgers in zijn kielzog, schreef Paul Scheffer in deze krant, onder de kop 'De verloren jaren van Kok' (2 maart 2002), dat het hier niet zomaar ging om boze burgers, maar om een diepe en begrijpelijke onvrede, waar de politiek een serieus antwoord op moest vinden. 'Zo worden een onveiligheid en onbehagen verwoord, die serieus moeten worden genomen', was zijn conclusie over de stormloop van autochtone kiezers naar Fortuyn.

Sjoerd de Jong is redacteur van NRC Handelsblad.

    • Sjoerd de Jong