7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Agra

Slotlaan 262, Zeist, Telefoon (030) 693 09 71, keuken open 17.00-21.30, Indiaas, alleen contant, gem. prijs 3-gangen à la carte 20,00 Categorie: afhalen

Pablo Veron en Sally Potter

De gerechten in dit kleine, maar knusse Indiase restaurant zijn niet aangepast aan de Hollandse smaak. Gelukkig zijn de mensen van de charmante en eerlijke bediening altijd bereid uitleg te geven. Luister goed naar hen: als ze zeggen dat de vindaloo pittig is, dan is het héél heet! Naast mildere gerechten uit Noord-India staan er ook scherpere uit het Zuiden op de kaart. Vooral de palak paneer, en de raita zijn erg goed. Voor de liefhebber van echt Indiaas eten is dit een waar paradijs.

goed | Erg leuk en gezellig tentje. Paar tafeltjes, vriendelijke bediening en authentiek en lekker eten. Prijzen zijn redelijk en de keuze enorm. Echt een aanrader !(15-01-2006 S.H, Zeist)

goed | Een gezellig restaurant waar het menu voor twee personen een prima prijs-kwaliteitverhouding gaf. Lekkere sausjes bij de papadums vooraf. Aardige bediening en timing. Zeker waard om nog eens terug te komen.(27-08-2005 M.v.E., Best)

2 GLOBALISERING

Think Local, Act Global

Aanvang: 19.30. Prins Claus Conservatorium, Veemarktstraat 76, Groningen. Inl: www.rug.nl/studium

Hoe kunnen werknemers, ondernemers en Noord-Nederlandse overheden de globalisering van de economie optimaal benutten? De globalisering van de economie zorgt vaak voor angstbeelden, zoals lege fabriekshallen en de invasie van Poolse loodgieters en vrachtwagenchauffeurs. Maar de nieuwe economische dynamiek biedt ook kansen. In dit Hanze-debat worden de kansen en bedreigingen voor Noord-Nederland in kaart gebracht. Met drie inleidingen en een forumdiscussie, onder leiding van Henk Pijlman.

3 BOEKENWEEK

Orpheus, de mythische troubadour

Door: Jan Verheggen, classicus. Aanvang: 20.15. Bibliotheek Zuid-Oost, Allerheiligenweg 19, Breda. Inl: www.bibliotheekbreda.nl

In de Griekse oudheid werden gedichten meestal gezongen of onder muzikale begeleiding voorgedragen. Een lyrisch dichter was ook componist. Het prototype van de dichter-zanger-musicus is Orpheus. Hij maakte met zijn muziek een betoverende indruk op mensen, dieren en de levenloze natuur. Tussen de verhalen door luister je onder meer naar gedichten van Vergilius, Ovidius, Ida Gerhardt en Simon Vestdijk en muziek van Monteverdi en Gluck.

4 MASSAMEDIA

Infowarroom

Aanvang: 20.30. De Balie, Amsterdam. Gratis res/inl: www.debalie.nl

Vanavond uit naar De Balie en toch op de bank voor de tv. Maar nu om begrijpen wat de betekenis is van de dagelijkse beelden en teksten van televisie en internet. Cultuurwetenschappers en analisten leggen de vaste patronen in de massamedia uit, analyseren en critiseren. In de 'infowarroom' wordt gekeken naar 'verboden afbeeldingen, nieuwe gezichten en visuele vormen van afgoderij.' De dagelijkse massamedia opnieuw bekeken en geïnterpreteerd. De avond is bedoeld voor 'mensen die eerder in beelden denken dan beelden alleen als illustratie zien'.

5 TANGOFESTIVAL

Int. Tangofestival Doble Ocho

T/m 26 maart op diverse locaties in Nijmegen. Inl: www.doble-ocho.nl

Vijf dagen lang kan Nijmegen zich warmen aan de Argentijnse tango tijdens de derde editie van het Internationale tangofestival Doble Ocho. Op het programma staan tangoconcerten, workshops, tangofilms, tangofusion en zelfs een tangokroegentocht. Te gast is de tangodanser Pablo Veron, bekend om zijn rol in de film The Tango Lesson, waarin hij Sally Potter de tango leert. Vanavond: om 20.00u de film Tango Bar in LUX, van 20.00-21.30u een TangoFusion workshop in El Corte door Eric Jeurissen en om 21.30u Neotangonight met deejays en veejays in Vivaldi's.

6 ARCHITECTUUR

Traditie in de architectuur

Door: Luis Fernández-Galiano, architect en hoofdredacteur van Arquitectura Viva. Aanvang: 18.30. Voertaal: Engels. Auditorium van het Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, Rotterdam. Res: www.nai.nl/inschrijven

Uitgangspunt voor de lezingencyclus '7kolommen@nai' zijn de zeven pijlers van de architectuur: traditie, openheid, structuur, herkenbaarheid, veiligheid, context en moderniteit. Fernández-Galiano spreekt over de waarde van tradities in de moderne architectuur. Is er zoiets als een gedeelde smaakcultuur? Kunnen we nieuwe tradities maken of moeten we ze alleen vinden en voortbouwen?

7 FILM

Capote

Regie: Bennett Miller. Met: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Clifton Collins jr., Chris Cooper. In: Tuschinski, Amsterdam; Louis Hartlooper, Utrecht.

Capote is zo moeiteloos stijlvol als de jassen die Philip Seymour Hoffman voor zijn hoofdrol draagt. De met een Oscar bekroonde Hoffman speelt, ís, Truman Capote, de verwijfde, mondaine, arrogante en hypersensitieve schrijver die in een krantenberichtje over een gruwelmoord de kans ziet om een nieuw genre uit te vinden, de literaire non-fictie.

Eet en recenseer zelf op www.nrc.nl/iens